Mura bygger verdens første fabrik, som omdanner eksisterende fossilt plastic til olie og ny plast

Den katalytiske proces, som forvandler gammel plastic til olie og nye plasticprodukter. Foto: ReNew ELP

95% af al plastic er i dag stadig baseret på fossil olie, og omkring 85% af al plasticemballage bliver aldrig indsamlet til forbrænding eller genbrug. Mura Technologies og partnere bygger nu verdens første fabrik, som på industrielt niveau genfremstiller olie til nye plastprodukter fra så godt som alle eksisterende fossilt baserede plastprodukter.

Produktionsprocessen er baseret på ”Superkritisk vand”. Hvis du aldrig har hørt om superkritiske væsker før, så fortvivl ikke. Processen går i al korthed ud på, at når en væske når sit kogepunkt, så fordamper den, og hvis man øger trykket (i en lukket tank) bliver den til væske igen – indtil et givet punkt, hvor den forbliver i en form for dampform. For vand sker det ved 373C og 220 Bar.

Fremstilling af superkristisk vand. Illustration: Renmatix

Mura anvender en ”Katalytisk Hydrotermisk Reaktor” til at fremstille superkristisk vand (damp), som har en meget lav viskositet, så det trænger lynhurtigt ind i materialer, som f.eks. de fleste former for fossilt plastic og nedbryder dem til benzin, diesel og ætylen, som kan anvendes til fremstilling af nye plastprodukter. Før de gamle plastprodukter sendes ind i katalysatoren bliver de først malet ned til granulatpulver i en speciel mølle, men det er ikke nødvendigt at separere de forskellige plastprodukter. Den katalytiske proces tager ca. 25 minutter og anvender kun brint fra vandet.

Processen genererer 45% af den CO2 som ville være blevet frigivet ved en afbrænding af den fossile plast, så det er ikke en fuldkommen CO2-fri proces, men hvis man tænker på, at der p.t. produceres omkring 350 millioner tons af ny plastic om året, og at forbruget forventes at stige voldsomt i de kommende år, så åbner processen op for et rent win-win fordi man både kan få fjernet den eksisterende, forurenende plast fra naturen og havene og samtidig reducere udvindingen af ny fossil olie ved at anvende processen.

Mura Technologies har et patent på denne proces, som ReNew ELP har in licens til at anvende, og den første fabrik bygges i 2021 udenfor Wilton i Nordengland. Det bliver spændende at se resultaterne når den kommer i gang.

Du kan se mere om den katalytiske proces her

Plastic er sådan set et fantastisk produkt med en masse egenskaber og anvendelsesmuligheder, som vi sætter pris på. Problemet med plastic er den fremstilling, som er baseret på fossile olier og hvad vi gør – eller nærmere ikke gør – med produkterne efter brug. Med anvendelse af bio-plast og en effektiv genanvendelses model har plastic en gylden fremtid.

 

 

 

 

 

 

 

Publicerat av: 

Del artiklen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


For 100 år siden – 25. januar 1921 – havde Rossums Universal Robots premiere – og begrebet ”robotter” blev for første gang introduceret til verden

I 1920 skrev den tjekkiske forfatter Karel Capek teaterstykket R.U.R. som havde premiere den 25. januar 1921 – altså for netop 100 år siden. Stykket handler om nogle kunstige væsener, som ikke er mennesker, men ligner mennesker. Han kaldte dem robotter!

Publicerat av: 

Mura bygger verdens første fabrik, som omdanner eksisterende fossilt plastic til olie og ny plast

95% af al plastic er i dag stadig baseret på fossil olie, og omkring 85% af al plasticemballage bliver aldrig indsamlet til forbrænding eller genbrug. Mura Technologies og partnere bygger nu verdens første fabrik, som på industrielt niveau genfremstiller olie til nye plastprodukter fra så godt som alle eksisterende fossilt baserede plastprodukter.

Publicerat av: 

CBS’ berømte ”60 Minutes” har netop udgivet en fantastisk video om Boston Dynamics – som vi kender fra sidste juls dansende robotter

CBS’ har i løbet af de sidste 53 år skabt et ikon indenfor nyhedsformidling med det seriøse, ugentlige dybdeborende program ”60 Minutes”. De fleste kender sikkert Boston Dynamics fra julevideoen med de dansende robotter. Den 13 minutter lange 60 Minutes video er efter redaktørens opfattelse helt fantastisk for alle robot elskere.

Publicerat av: 

BillerudKorsnäs og BASF har udviklet et kompostibelt papirlaminat til fleksible emballager

EUs målsætning er, at i 2030 skal al emballage være genanvendelig eller kunne nedbrydes i naturen. Dette klarer normale plastfilm ikke, så derfor derfor har BASF og BillerudKorsnäs sammen udviklet en ny film til fleksible emballager, som er baseret på papir og et enkelt lag laminat og som er 100% kompostibelt.

Publicerat av: