For 100 år siden – 25. januar 1921 – havde Rossums Universal Robots premiere – og begrebet ”robotter” blev for første gang introduceret til verden

Capek play.jpg

Robotter fra 1921 opførelsen af R.U.R – Rossums Universal Robots. Foto: Wikipedia

I 1920 skrev den tjekkiske forfatter Karel Capek teaterstykket R.U.R. som havde premiere den 25. januar 1921 – altså for netop 100 år siden. Stykket handler om nogle kunstige væsener, som ikke er mennesker, men ligner mennesker. Det påstås, at en fortvivlet Capek ikke kunne finde på et navn til disse væsener og klagede sin nød til sin bror, som for at slippe for mere brok, foreslog ”roboti”, som på tjekkisk betyder noget hen i retning af fæstebonde eller slavearbejder.

Teaterstykket blev hurtigt populært, og allerede i 1923 var R.U.R og ”roboti” oversat til over 30 sprog, og robot var dermed blevet en accepteret betegnelse for en arbejdskraft, som erstatter mennesker. I dagens terminologi var Capek’s robotter vel nærmest, hvad vi i dag vil betegne som androider.

Den officielle definition på en robot er: ”En mekanisk manipulator, som er programmérbar i 3 eller flere retninger”. Denne definition holder heller ikke rigtig mere, for i dag anvender vi betegnelsen ”robotter” om så godt som alt, som erstatter  menneskelig arbejdskraft, fra konventionelle robotter over mobile robotter til Boston Dynamics 4-armede robothunde, robotmennesker og droner. Vi anvender også begrebet ”robotter” i forbindelse med computerprogrammer, som styrer visse elementer automatisk – og endelig kalder svenskerne raketter for ”robotter”.

Og robotudviklingen er bare lige startet. En lang række økonomiske og tekniske eksperter stipulerer antallet af industrirobotter vil vokse fra ca. 2,7 millioner til ca. 5,0 millioner i løbet af de kommende 5 år, og dette tal er uden de små collaborative robotter, så sandsynligvis vil det samlede antal robotter vokse endnu mere drastisk til mere end 6 millioner. Da den første industrirobot blev installeret i USA i 1961 tog det altså 60 år at få de første 2,7 millioner robotter installeret, mens de næste 2,7 millioner (og måske endnu flere) tilsyneladende vil blive installeret på 5 år.

 

Antallet af installerede industrirobotter forventes at stige fra ca. 2,7 til 5 millioner over de kommende 5 år. Illustration: Bank of America

Hvis vi bevæger os væk for den officielle definition på robotter og også tager mobile robotter med i udviklingen, forventer de fleste eksperter en langt større vækst indenfor mobile robotter end for konventionelle stationære robotter.

Væksten af mobile robotter forventes at blive endnu mere eksplosiv end for konventionelle stationære robotter. Illustration: ABI Research

Automatiseringen kommer til at vokse voldsomt hurtigt i de kommende år. Det som naturligvis sætter tankerne i gang er den ekstremt voldsomme vækst af mobile robotter. Automatisering af intern transport og lagre kommer til at eksplodere.

Et godt sted for mere information om robotter er hos Robot Industries of America.

RIA’s hjemmeside finder du her:

 

Tags: ,
Publicerat av: 

Del artiklen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Stirlingmotoren er nøglen til en masse miljøvenlig og billig energi. Swedish Stirling viser vejen

Stirlingmotoren blev opfundet i 1816 af den irske præst Robert Stirling men blev, på trods af sit interessante koncept, aldrig rigtig til en kommerciel succes. Dette er nu ved at ændre sig, fordi dens unikke koncept med at adskille forbrændingsdelen fra resten af motoren så den kan drives af så godt som alle tænkelige energikilder – bare de kan producere varme – giver helt nye anvendelsesområder.

Publicerat av: 

Skal robotter registreres og betale skat?

For et stykke tid siden startede en diskussion om, at robotter skulle betale skat. Argumentationen var/er, at når alle medarbejdere efterhånden erstattes af robotter forsvinder skattegrundlaget for medarbejdere. Da alle seriøse undersøgelser viser, at robotter faktisk ikke formindsker arbejdsstyrken, men derimod reducerer antallet af du uønskede, monotome og muskelkrævende lavtløns arbejdspladser, men samtidig skaber flere nye højtløns arbejdspladser, er denne argumentation helt forfejlet.

Publicerat av: 

Bio-fossil plast & ikke nedbrydelig-nedbrydelig (bæredygtig) plast

I 2020 blev der produceret omkring 350 millioner tons mineral-olie baseret plast, og det er jo ikke smart, når vi jagter den fossilfrie cirkulære økonomi. Mange forventer, at dette tal fordobles inden 2050. Desuden kan det tage hundereder af år at nedbryde mange plastprodukter, så mængden af brugte, forurenende plast-produkter vokser voldsomt – med enorme skadesvirkninger på både naturen og verdenshavene. 

Publicerat av: 

Forge OS (operativ system) fra Ready Robotics er et smart modulært koncept til dem, som selv vil udvikle robotløsninger

De små cobots kan anvendes mange steder i et væld af forskellige industrier. Men en cobot – eller en større robot – alene skaber ingen løsning. Den skal programmeres til den specifikke opgave, og den skal normalt kobles sammen med en griber og eventuelt styre – eller styres fra – anden udrustning, som f.eks. en CNC maskine.

Publicerat av: 

Procesoptimering i flexo-trykning med højere kvalitet og mindre makulatur

De nyeste laserscannere har skabt et helt nyt kvalitetsniveau for fremstilling af både flexoplader og raster (anilox) valser og dermed gjort flexo endnu mere populær overalt i emballageindustrien, bl.a. fordi flexo kan anvendes på et meget bredt spektrum af substrater fra de tyndeste plasticfilm og avancerede smalbane rotationer til meget store bølgepapmaskiner.

Publicerat av: 

Fossilfri energi og fossilfrit stål fra store svenske virksomheder

Omkring 7% af alle verdens drivhusgasser kommer fra stålproduktion, fordi fremstillingsprocessen anvender voldsomme mængder af fossilt brændstof. Det vil svenske LKAB (mineselskabet), SSAB (stålværket) og Vattenfall (energiselskabet) i fællesskab ændre på, så de har besluttet at udvikle 100% fossilfrit stål, som skal være på markedet i 2025.

Publicerat av: 

En alternativ form for glas produceret fra træ

Der er snart ingen grænser for, hvad træ kan anvendes til. Hvis man fjerner lignin fra træ (som primært består af cellulose og lignin) og erstatter det med et polymert produkt får man et nyt produkt som er gennemsigtigt træ. Produktet er tilmed meget stærkere end normalt træ, og det forøger naturligvis anvendelsesmulighederne i byggesektoren dramatisk i stedet for glas og cement.

Publicerat av: