For 100 år siden – 25. januar 1921 – havde Rossums Universal Robots premiere – og begrebet ”robotter” blev for første gang introduceret til verden

Capek play.jpg

Robotter fra 1921 opførelsen af R.U.R – Rossums Universal Robots. Foto: Wikipedia

I 1920 skrev den tjekkiske forfatter Karel Capek teaterstykket R.U.R. som havde premiere den 25. januar 1921 – altså for netop 100 år siden. Stykket handler om nogle kunstige væsener, som ikke er mennesker, men ligner mennesker. Det påstås, at en fortvivlet Capek ikke kunne finde på et navn til disse væsener og klagede sin nød til sin bror, som for at slippe for mere brok, foreslog ”roboti”, som på tjekkisk betyder noget hen i retning af fæstebonde eller slavearbejder.

Teaterstykket blev hurtigt populært, og allerede i 1923 var R.U.R og ”roboti” oversat til over 30 sprog, og robot var dermed blevet en accepteret betegnelse for en arbejdskraft, som erstatter mennesker. I dagens terminologi var Capek’s robotter vel nærmest, hvad vi i dag vil betegne som androider.

Den officielle definition på en robot er: ”En mekanisk manipulator, som er programmérbar i 3 eller flere retninger”. Denne definition holder heller ikke rigtig mere, for i dag anvender vi betegnelsen ”robotter” om så godt som alt, som erstatter  menneskelig arbejdskraft, fra konventionelle robotter over mobile robotter til Boston Dynamics 4-armede robothunde, robotmennesker og droner. Vi anvender også begrebet ”robotter” i forbindelse med computerprogrammer, som styrer visse elementer automatisk – og endelig kalder svenskerne raketter for ”robotter”.

Og robotudviklingen er bare lige startet. En lang række økonomiske og tekniske eksperter stipulerer antallet af industrirobotter vil vokse fra ca. 2,7 millioner til ca. 5,0 millioner i løbet af de kommende 5 år, og dette tal er uden de små collaborative robotter, så sandsynligvis vil det samlede antal robotter vokse endnu mere drastisk til mere end 6 millioner. Da den første industrirobot blev installeret i USA i 1961 tog det altså 60 år at få de første 2,7 millioner robotter installeret, mens de næste 2,7 millioner (og måske endnu flere) tilsyneladende vil blive installeret på 5 år.

 

Antallet af installerede industrirobotter forventes at stige fra ca. 2,7 til 5 millioner over de kommende 5 år. Illustration: Bank of America

Hvis vi bevæger os væk for den officielle definition på robotter og også tager mobile robotter med i udviklingen, forventer de fleste eksperter en langt større vækst indenfor mobile robotter end for konventionelle stationære robotter.

Væksten af mobile robotter forventes at blive endnu mere eksplosiv end for konventionelle stationære robotter. Illustration: ABI Research

Automatiseringen kommer til at vokse voldsomt hurtigt i de kommende år. Det som naturligvis sætter tankerne i gang er den ekstremt voldsomme vækst af mobile robotter. Automatisering af intern transport og lagre kommer til at eksplodere.

Et godt sted for mere information om robotter er hos Robot Industries of America.

RIA’s hjemmeside finder du her:

 

Tags: ,
Publicerat av: 

Del artiklen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Finske Paptic introducerer et papirbaseret materiale med plast egenskaber

Finske Paptic blev etableret i 2015 for at fremstille og markedsføre et cellulose- og lignin-baseret, patenteret papir, som er modificeret så papiret opfører sig som plastic med hensyn til hårdhed, slid og fleksibilitet, ligesom det, som plast, afgiver meget lidt lyd når det krølles sammen. Det egner sig derfor fortrinligt til at erstatte plastic i en lang række produkter.

Publicerat av: 

Slidte bildæk og andre polysteren produkter kan recycles effektivt med Pyrowave’s elektisk-kemiske proces

Polysteren (ca. 10% af Danmarks samlede plastforbrug) udgør sammen med polyethylen (PE) og polypropylen (PP) de tre plasttyper som vi er allermest i daglig kontakt med. Styren anvendes også som kunstgummi i bildæk (som så nok forøger Danmarks forbrug af styren/polystyren til mere end 10%). Recycling af bildæk er kompliceret og giver en dårlig gummikvalitet, så ca. 50% af alle kasserede dæk brændes bare for at skabe energi, f.eks. i cementproduktion, mens resten, som granulat, blandes i asfalt og cement produkter. Det er et voldsomt resursespild, som Michelin nu vil gøre noget ved gennem et samarbejde med canadiske Pyrowave.

Publicerat av: 

Rapport: Udviklingen i logistikbranchen driver robot-automatisering

I kølvandet på pandemien er de langsigtede tendenser i branchen, såsom mangel på arbejdskraft, vækst i distributionskanaler og e-handel, accelereret. På trods af den øgede efterspørgsel siger ni ud af ti logistik- og transportvirksomheder, at deres virksomhed er blevet negativt påvirket af pandemien. Dette driver investeringerne i robotter og automatisering frem, ifølge en ny rapport fra ABB.

Publicerat av: 

Emballagedagen – om innovation og grønne løsninger – Middelfart, den 6. oktober

Den 6.oktober kl. 12.00 i Middelfart har Grakom inviteret til en dag i emballagens tegn. Emballagen har været under pres i snart lang tid. Emballage kan dog ikke undværes, og fokus på miljø og klima i forbindelse med emballage er stort. Men er de bæredygtige alternativer virkelig så bæredygtige? Det er blandt andet et af de emner, der vil blive debatteret på Emballagedagen.

Publicerat av: 

”The Holy Grail” konceptet til affaldssortering skal nu afprøves i Danmark

Den 10. maj skrev Pack & Move om et nyt revolutionerende koncept til mærkning af alle former for emballage – og for den sags skyld alle trykte medier. Konceptet går ud på at lægge alle informationer om produktet ind i selve billedet og lade billedet være bæreren af informationen, som f.eks. også kan anvendes til at sortere emballage i forskellige grupper: Karton, plast, glas etc.

Publicerat av: 

Automatisk affaldssortering – Et besøg hos Jacob Kortbek fra Teknologisk Institut i Odense

Mine bedsteforældre havde ikke nedstyrtningsskakt, så de skulle selv bære alt affald hen til ejendommens centrale skraldespande. Så kom nedstyrtningsskakten, så man kunne komme af med affaldet på en komfortabel måde. Så kom alle kravene om affaldssortering (som er helt relevante for at kunne udnytte og genbruge affald på den mest optimale måde) men i processen døde nedstyrtningsskakten, så det i dag er lige så kompliceret at komme af med affaldet som på mine bedsteforældres tid – og måske tilmed mere, fordi alt jo nu skal sorteres. Det virker jo helt grotesk, når vi alle sammen jagter den mest komfortable tilværelse. Hvordan kan vi gøre vores affaldsgenerering- og håndtering forbrugervenlig – og samtidig gøre den miljørigtig?

Publicerat av: 

Over 3.000 med interesse for robotter besøgte Teknologisk Instituts RobotBrag 2021

Teknologisk Institut havde i torsdags sat alle sejl til og arrangeret en forrygende robotudstilling i deres lokaler i Odense, som dog langtfra var store nok til at huse alle de mere end 100 udstillere og de mange forskellige robot applikationer. Derfor havde man også rejst et helt cirkustelt for at få plads til alle. Udstillingen var fint besøgt allerede fra den åbnede, og til slut havde mere end 3.000 robotinteresserede personer lagt vejen forbi.

Publicerat av: 

Sappi og russiske ISBC introducerer et nyt papir med indstøbte RFID sendere

Papirleverandøren Sappi har netop offentliggjort, at man begynder at sælge papir med indstøbte RFID sendere. Et nærmere studie viser, at papiret kommer fra russiske ISBC. Sappi oplyser, at man kan trykke på papiret med de fleste kendte trykmetoder, dvs. med f.eks. konventionelle offsetmaskiner og HP Indigo, som jo også er en offsetmaskine. Det, som man kunne frygte, er, at trykket på papiret ville kunne ødeligge RFID senderen, men det sker åbenbart ikke. Man kan naturligvis også trykke med kontaktfri inkjet.

Publicerat av: 

Exoskeletter gør de tunge løft op til 30% lettere

På RobotBrag 2021 blev redaktøren opmærksom på, at exoskeletter, som hjælper med at gøre de tunge løft lettere, allerede blev introduceret på det danske marked i 2019. Det viste sig også, at der er danske start-ups, støttet af Odense Robotics som også er i gang med at udvikle exoskeletter. Det er jo altid fint at få åbnet øjnene for nye, positive tiltag.

Publicerat av: