”Den sidste kilometer” til forbrugeren er en stor udfordring for e-handels industrien

”The last mile”. Ill: DHL

E-handlen vokser så det knager, og alle spår, at de kendte e-handelsvirksomheder som f.eks. Amazon kommer til totalt at dominere denne industri, men situationen omkring ”den sidste kilometer” gør faktisk, at en række andre spillere også kan komme til at dominere industrien.

Vi ved alle sammen, at e-handlen er vokset dramatisk på grund af, at en stor del af verdens befolkning har en opkobling til internettet og at flere og flere udbydere også tilbyder deres produkter over internettet – og at denne tendens tilmed er øget dramatisk under Covid-19 krisen. E-handlen voksede med 44% fra 2. kvartal 2019 til 2. kvartal 2020.

Den stigende internethandel medfører en dramatisk ændring i den fysiske leverance struktur, fordi i modsætning til tidligere, hvor forbrugeren selv hentede sine varer i en forretning, forventer forbrugeren nu, at varerne leveres til selve hjemmeadressen – eller i hvert fald tæt på – og på et tidspunkt, som forbrugeren selv finder for praktisk.

Dette stiller helt nye udfordringer til emballagen i forhold til styrke og design – og til selve logistikken omkring leverancen.

Leverance nu

Den konventionelle detailhandel har skabt en struktur af centrallagre og lokale forretninger, hvor forbrugeren her og nu har kunnet købe, hvad der er på hylderne. Man har altså efter bedste evne måttet prøve at gætte på forbrugernes fremtidige behov og lagerført varer i henhold til dette. Dem som er bedst til at gætte får besøg af flest kunder og har den hurtigste vare omsætningshastighed. Dem som er dårligst dør.

Det er dette som er nøgleudfordringen for e-handlen. Hvis man arbejder med store centrallagre får man en hurtig vare omsætningshastighed, men man får en lang leverancetid – og man behøver ikke at være særlig god til at gætte om kundernes behov, fordi der er så mange kunder til det store lager. Hvis man i stedet opretter en kæde af satellitlagre får man en hurtigere leverancetid, men hvis man er dårlig til at gætte om kundernes behov får man en langsom vare omsætningshastighed. En vurdering af forbrugernes fremtidige behov bliver pludselig meget mere central.

Amazon og lignende organisationer arbejder på at udbygge sinde satellitlagre, mens den eksisterende detailhandel faktisk allerede råder over disse satellitlagre via de eksisterende forretninger, så hvis den eksisterende detailhandel forstår sin besøgelsestid behøver den faktisk ikke tabe til Amazon og Co hvis den kan skabe en fornuftig e-handelsplatform baseret på sine eksisterende forretninger som oplevelsescentre og satellitlagre.

Den sidste kilometer

Dette ændrer ikke på, at både Amazon og eventuelle detailhandlere skal have varen transporteret ”den sidste kilometer” til forbrugeren. Det kan enten ske ved, at forbrugeren overtales til selv at hente varen i satellitlagret, og så har man elimineret ”den sidste kilometer” problematikken, eller også må man opfinde en model, som effektivt og økonomisk bringer varen til forbrugeren – med egne bude, eksterne bude, droner eller mobile robotter – på det tidspunkt som forbrugeren ønsker det. Dette er e-handlens helt store udfordring, og der findes endnu ingen løsning, som er den rigtige. Der er derimod flere, som har gjort sig mange tanker om dette.

Du kan læse DHL’s artikel ”Shortening the last mile” her

 

 

Publicerat av: 

Del artiklen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Realtime Robotics gør programmering af celler med flere robotter let med vision overvågning og AI

Tidens store tema er cobotter, som uden afskærmning kan arbejde i samme område som mennesker. Et noget mere udfordrende tema er at få flere robotter til at arbejde sammen i samme område med fuld hastighed og uden at støde sammen. Realtime Robotics fra Boston i USA har nu udviklet en software, som lægges ovenpå robottens eget styresystem, og som styrer robotternes bevægelser ved hjælp af avanceret kamera overvågning og AI.

Publicerat av: 

Yaskawa introducerer en ny 6-akset hybrid-cobot med 20 kg løfteevne og 1,7 meters rækkevidde

Udviklingen fortsætter med nye og kraftigere cobotter, som kan arbejde tæt på mennesker uden at behøve beskyttelsesindhegning eller sikkerhedsscanner. Alle cobotter skal stoppe umiddelbart ved en fysisk kontakt med mennesker, så det er cobotternes evne til at registrere den fysiske kontakt og samtidig bremse bevægelsesmomentet, som sætter en stopper for deres størrelse. Indtil nu har grænsen typisk ligget ved en kombination af en løfteevne på ca. 10 kg og en rækkevidde på ca. 1,3 meter med en rimelig cyklustid, men dette ændrer Yaskawa nu med en ny 6-akset cobot med en løfteevne på 20 kg kombineret en rækkevidde 1,7 meter – og en fornuftig cyklustid.

Publicerat av: 

Korrekt valg af indpakning kan være udfordrende. DHL har udgivet et par manualer om valg af indpakning

Man skulle synes, at valget af den korrekte indpakning til forsendelse af diverse varer skulle være en ret så let øvelse. Imidlertid viser en lang række undersøgelser omkring e-handel, at de fleste kunder er både krævende og kritiske i forhold til leverandørens valg af emballage. DHL har netop udgivet et par manualer med råd og vejledning om temaet.

Publicerat av: 

IFR rapporterer om forskellige landes udviklingsstøtte til robotprojekter

IFR – International Federation of Robotics – med kontorer  i USA og Tyskland, har netop udgivet en rapport om de forskellige landes støtteordninger til robotudvikling. Lidt tung, men interessant læsning, fordi rapporten giver en fin indikation de forskellige landes målsætninger omkring robotter og hvilke sektorer for robotudvikling man vælger at støtte og fremme.

Publicerat av: 

Weland introducerer et nyt og mere effektivt højlager med to parallelle håndterings stationer

Weland Solutions er en svensk producent, som har specialiseret sig indenfor højlagre med ergonomiske arbejdspositioner. Højlagre er interessante, fordi man kan lagre langt flere emner på en begrænset plads, og med den indbyggede elevator kan alle emner lynhurtigt bringes frem til arbejdspositionen, så medarbejderen let kan finde og videresende det ønskede emne til kunden.

Publicerat av: 

Sådan skaber Forust nye træprodukter af savsmuld med en Desktop Metal 3D printer

Hvorfor ikke komme savsmuld i 3D printeren og få nye træprodukter med alle den additive produktionsproces’ fordele samtidig med at affaldsproduktet – savsmuld – udnyttes på en ny måde. Det er tanken bag det nye koncept, som er udviklet af den amerikanske start-up virksomhed Forust, som i sidste ende er forbundet til at af de større fabrikanter af 3D printere: Desktop Metal, som er et af de absolut varmeste navne indenfor generel, industriel 3D printing.

Publicerat av: 

HP introducerer 3D printere til fremstilling af papirfiberbaserede emballage værktøjer

Et af de hurtigst voksende emballage markeder er de formstøbte emballager til alverdens elektroniske som f.eks. mobiltelefoner, computere, projektere osv., fordi den formstøbte emballage beskytter produkterne effektivt mod transportskader. Det er naturligvis også oplagt at anvende denne form for emballage til luksusprodukter som f.eks. dyr vin.

Publicerat av: 

Et miljøvenligt skift fra krympefilm til papir til sekundær indpakning af ”rammer” af flasker, dåser og andre former for flydende fødevarer

Traditionelt er den sekundære indpakning af rammer med 12 eller 24 flasker eller dåser af øl, læskedrikke og andre former for flydende fødevarer en plastbaseret krympefilm. Tyske KHS fra Dortmund, som er en af verdens førende leverandører af tapnings- og emballageanlæg tilbyder nu en ny model, som anvender papir i stedet for krympefilm til indpakningen.

Publicerat av: 

En nyt medlem i Fanuc’s LR-Mate familie af små 6-aksede robotter med en løfteevne på 14 kg og rækkevidde på 911 mm

Fanuc har introduceret en ny lille 6-akset robot i sin LR-Mate familie. Nyttelasten er på 14 kg og en rækkevidde på 911 mm. Det er værd at bemærke, at der ikke er tale om en cobot, så denne nye lille robot kræver en afskærmning eller sikkerheds scanner beskyttelse ved en lang række applikationer.

Publicerat av: 

Et papirbaseret fleksibelt og miljøvenligt laminat i stedet for formstøbte plastemballager til daglig- og medicinalvarer

Formstøbte plastemballager til f.eks. tuber, bægre og æsker anvendes i stor udstrækning af både dagligvare- og medicinalindustrien, ofte med en påkrympet, trykt inmould plastfolie. Den svenske papirmasse producent BillerudKorsnäs har nu udviklet et papirbaseret, fleksibelt og miljøvenligt laminat til erstatning for formstøbte plastemballager.

Publicerat av: 

RFID teknologien giver fantastiske muligheder til styring og effektivisering af produktions- og lagerprocesser – og meget andet

Der er sikkert mange, som ikke rigtig ved, hvad RFID (Radio Frequency ID) teknologien går ud på – og især hvad den kan bruges til – selv om de fleste af os allerede er i daglig kontakt med den. Vores Brobizz er en form for en RFID enhed, og de fleste af os har kreditkort eller nøglevedhæng med en RFID-tag. Lad os se lidt nærmere på, hvad RFID teknologien er og hvad den kan bruges til.

Publicerat av: