Nu kan brugt tøj og plasticflasker genanvendes i en cirkulær tekstilindustri

Genfremstillede lagner baseret på Södra’s ”Once more” fibre. Ill. Södra

Papirmasse- og træfabrikanten Södra i det sydlige Sverige har udviklet en proces, som kan separere bomulds- og polyesterfibre så nye tekstilfibre kan fremstilles fra brugte tekstilprodukter. De kalder processen ”Once more”. Processen spiller perfekt sammen med genbrug af polyester.

Bomuld og polyester i tekstilindustrien

En masse beklædningsgenstande som T-shirts, jakker og bukser er fremstillet af sammenvævede bomulds- og polyesterfibre – og nogle gange tilmed udelukkende af polyesterfibre, fordi man på denne måde kan tilbyde produkter med priser og kvaliteter, som forbrugerne efterspørger. Bortset fra, at fremstillingen af bomuld både er energikrævende og bruger en masse vand, så er problemet naturligvis, at polyester fremstilles af PET, som igen hovedsageligt fremstilles af fossil olie, så tekstilindustrien er den vej rundt en voldsom forbruger af fossil olie, og der anvendes faktisk mere polyester i tekstilindustrien end PET til plasticflasker på verdensplan. (Én polyester T-shirt svarer til ca. 5 plasticflasker).

Fremstilling af genbrugt polyester kræver ca. 60% mindre fremstillingsenergi, og reducerer CO2 udslippet med ca. 40%, så de fleste tekstilfabrikanter (H&M, Zara, Adidas osv.) er enige om, at det er både miljørigtigt og økonomisk fornuftigt at anvende genbrugspolyester – f.eks. fra plasticflasker – men den helt store udfordring er at få separeret bomuld og polyester ud af tekstilprodukterne så man også kan genanvende sine egne produkter. Hvis man ikke kan dét kan brugt tøj og andre former for tekstiler kun afbrændes eller gemmes, og begge alternativer er mildest talt ikke attraktive.

Södra’s ”Once more” proces separerer bomuld og polyester

Det revolutionerende ved Södra’s ”Once more” proces er, at den netop kan separere bomuld og polyester – og andre former træ-celloluse baserede tekstilprodukter som viscose og lyocell, som Södra allerede fremstiller fibre til.

Johannes Bogren, som er chef for Södra Cell Bioproducts siger, at tekstilindustrien i dag anvender omkring 100 millioner tons af forskellige tekstiler om året, og så godt som intet genanvendes. Da folk jo generelt hurtigt holder op med at bruge deres nye tøj, er der tale om et voldsomt spild, og det er dét, som Södra vil være med til at ændre.

Johannes Bogren, chef for Södra Cell Bioproducts

Södra kan i dag genanvende ca. 25.000 tons materialer om året, og selv om det er et pænt stort tal, er der langt op til de 100 millioner tons. Og Södra anvender langt fra sin kapacitet, så den største opgave er faktisk at skaffe partnere, som kan levere de nødvendige brugte tekstiler. Man har i dag et samarbejde med Berendsen, som leverer sengetøj til hoteller og hospitaler, men Johannes Bogren vil også gerne etablere et samarbejde med f.eks. H&M og Zara – men det fordrer naturligvis en helt ny politik om returnering af brugt tøj.

Södra blander de genvundne bomuldsfibre med nye cellulose baserede fibre og tilbyder dermed produkter som viscose og lyocell til tekstilindustrien, samtidig med, at man har behov for deres brugte produkter til processen. Södra anvender så også polyesteren til afbrænding og energiskabelse i produktionsprocessen, og her burde man naturligvis også overveje at sælge den genindvundne polyester og anvende fossilfri energi i fremstillingsprocessen.

Denne redaktør bliver konstant overrasket over hvor intelligent træ egentlig kan anvendes til en masse produkter – og det er naturligvis meget smartere at tage træet direkte fra skoven til nye produkter i stedet for at lagre det 100 millioner af år i undergrunden og derefter genanvende det som olie.

Du kan læse mere om Södra og deres ”Once more” proces her

Du kan se Södra’s ”Once more” film her

Du kan læse mere om tekstilindustrien og polyester her

Publicerat av: 

Del artiklen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Realtime Robotics gør programmering af celler med flere robotter let med vision overvågning og AI

Tidens store tema er cobotter, som uden afskærmning kan arbejde i samme område som mennesker. Et noget mere udfordrende tema er at få flere robotter til at arbejde sammen i samme område med fuld hastighed og uden at støde sammen. Realtime Robotics fra Boston i USA har nu udviklet en software, som lægges ovenpå robottens eget styresystem, og som styrer robotternes bevægelser ved hjælp af avanceret kamera overvågning og AI.

Publicerat av: 

Yaskawa introducerer en ny 6-akset hybrid-cobot med 20 kg løfteevne og 1,7 meters rækkevidde

Udviklingen fortsætter med nye og kraftigere cobotter, som kan arbejde tæt på mennesker uden at behøve beskyttelsesindhegning eller sikkerhedsscanner. Alle cobotter skal stoppe umiddelbart ved en fysisk kontakt med mennesker, så det er cobotternes evne til at registrere den fysiske kontakt og samtidig bremse bevægelsesmomentet, som sætter en stopper for deres størrelse. Indtil nu har grænsen typisk ligget ved en kombination af en løfteevne på ca. 10 kg og en rækkevidde på ca. 1,3 meter med en rimelig cyklustid, men dette ændrer Yaskawa nu med en ny 6-akset cobot med en løfteevne på 20 kg kombineret en rækkevidde 1,7 meter – og en fornuftig cyklustid.

Publicerat av: 

Korrekt valg af indpakning kan være udfordrende. DHL har udgivet et par manualer om valg af indpakning

Man skulle synes, at valget af den korrekte indpakning til forsendelse af diverse varer skulle være en ret så let øvelse. Imidlertid viser en lang række undersøgelser omkring e-handel, at de fleste kunder er både krævende og kritiske i forhold til leverandørens valg af emballage. DHL har netop udgivet et par manualer med råd og vejledning om temaet.

Publicerat av: 

IFR rapporterer om forskellige landes udviklingsstøtte til robotprojekter

IFR – International Federation of Robotics – med kontorer  i USA og Tyskland, har netop udgivet en rapport om de forskellige landes støtteordninger til robotudvikling. Lidt tung, men interessant læsning, fordi rapporten giver en fin indikation de forskellige landes målsætninger omkring robotter og hvilke sektorer for robotudvikling man vælger at støtte og fremme.

Publicerat av: 

Weland introducerer et nyt og mere effektivt højlager med to parallelle håndterings stationer

Weland Solutions er en svensk producent, som har specialiseret sig indenfor højlagre med ergonomiske arbejdspositioner. Højlagre er interessante, fordi man kan lagre langt flere emner på en begrænset plads, og med den indbyggede elevator kan alle emner lynhurtigt bringes frem til arbejdspositionen, så medarbejderen let kan finde og videresende det ønskede emne til kunden.

Publicerat av: 

Sådan skaber Forust nye træprodukter af savsmuld med en Desktop Metal 3D printer

Hvorfor ikke komme savsmuld i 3D printeren og få nye træprodukter med alle den additive produktionsproces’ fordele samtidig med at affaldsproduktet – savsmuld – udnyttes på en ny måde. Det er tanken bag det nye koncept, som er udviklet af den amerikanske start-up virksomhed Forust, som i sidste ende er forbundet til at af de større fabrikanter af 3D printere: Desktop Metal, som er et af de absolut varmeste navne indenfor generel, industriel 3D printing.

Publicerat av: 

HP introducerer 3D printere til fremstilling af papirfiberbaserede emballage værktøjer

Et af de hurtigst voksende emballage markeder er de formstøbte emballager til alverdens elektroniske som f.eks. mobiltelefoner, computere, projektere osv., fordi den formstøbte emballage beskytter produkterne effektivt mod transportskader. Det er naturligvis også oplagt at anvende denne form for emballage til luksusprodukter som f.eks. dyr vin.

Publicerat av: 

Et miljøvenligt skift fra krympefilm til papir til sekundær indpakning af ”rammer” af flasker, dåser og andre former for flydende fødevarer

Traditionelt er den sekundære indpakning af rammer med 12 eller 24 flasker eller dåser af øl, læskedrikke og andre former for flydende fødevarer en plastbaseret krympefilm. Tyske KHS fra Dortmund, som er en af verdens førende leverandører af tapnings- og emballageanlæg tilbyder nu en ny model, som anvender papir i stedet for krympefilm til indpakningen.

Publicerat av: 

En nyt medlem i Fanuc’s LR-Mate familie af små 6-aksede robotter med en løfteevne på 14 kg og rækkevidde på 911 mm

Fanuc har introduceret en ny lille 6-akset robot i sin LR-Mate familie. Nyttelasten er på 14 kg og en rækkevidde på 911 mm. Det er værd at bemærke, at der ikke er tale om en cobot, så denne nye lille robot kræver en afskærmning eller sikkerheds scanner beskyttelse ved en lang række applikationer.

Publicerat av: 

Et papirbaseret fleksibelt og miljøvenligt laminat i stedet for formstøbte plastemballager til daglig- og medicinalvarer

Formstøbte plastemballager til f.eks. tuber, bægre og æsker anvendes i stor udstrækning af både dagligvare- og medicinalindustrien, ofte med en påkrympet, trykt inmould plastfolie. Den svenske papirmasse producent BillerudKorsnäs har nu udviklet et papirbaseret, fleksibelt og miljøvenligt laminat til erstatning for formstøbte plastemballager.

Publicerat av: 

RFID teknologien giver fantastiske muligheder til styring og effektivisering af produktions- og lagerprocesser – og meget andet

Der er sikkert mange, som ikke rigtig ved, hvad RFID (Radio Frequency ID) teknologien går ud på – og især hvad den kan bruges til – selv om de fleste af os allerede er i daglig kontakt med den. Vores Brobizz er en form for en RFID enhed, og de fleste af os har kreditkort eller nøglevedhæng med en RFID-tag. Lad os se lidt nærmere på, hvad RFID teknologien er og hvad den kan bruges til.

Publicerat av: