Procesoptimering i flexo-trykning med højere kvalitet og mindre makulatur

Sådan ser et moderne flexo trykværk med kammerrakel ud indvendigt. Kontaktpunkterne må konstant være perfekt justerede for at opnå det optimale og konsistente trykresultat. Illustration: Gallus

De nyeste laserscannere har skabt et helt nyt kvalitetsniveau for fremstilling af både flexoplader og raster (anilox) valser og dermed gjort flexo endnu mere populær overalt i emballageindustrien, bl.a. fordi flexo kan anvendes på et meget bredt spektrum af substrater fra de tyndeste plasticfilm og avancerede smalbane rotationer til meget store bølgepapmaskiner. Derfor er flexo nok øjeblikkets mest fleksible trykteknologi – vel egentlig kun udfordret af de nyeste inkjet teknologier.

Samtidig har nye sleeves-teknologier gjort det både lettere og hurtigere at skifte flexoplader og rastervalser – og dermed flyttes fokus til nye flaskehalse i forbindelse med hurtige jobbytte og konsistent produktion:

  1. makulatur og tidsforbrug til at opnå det korrekte (OK) trykbillede
  2. konsistent produktionskvalitet gennem hele produktionen

Hurtigere opstart og mindre makulatur

Konventionelle offsetmaskiner har indenfor de sidste år foretaget kvantespring for at opnå OK arket på kortest mulige tid. Den gængse opstart makulatur på ca. 100 ark/farve, er i dag reduceret til totalt 30-40 ark – og både Heidelbergs og Koenig & Bauers anilox maskiner starter op på 5-10 ark makulatur. Disse imponerende resultater er opnået ved hjælp af masser af computerkraft og en konsekvent anvendelse af kendte data så OK trykbilledet faktisk er elektronisk kendt og på plads, før der overhovedet føres farve til substrat.

Farveleverandørerne stipulerer, at ved en typisk flexo opstart er trykbilledet kun omkring 70% på plads når der føres farve til substratet, så der er altså et betydeligt tids- og makulaturforbrug frem til OK trykbilledet. Der er absolut intet, som indikerer, at offsets imponerende udvikling ikke også kan opnås i flexo, når de tilgængelige teknologier udnyttes optimalt. Herefter står det enhver frit for at kalkulere hvor lynhurtigt og billigt man faktisk kan skifte flexo jobs, hvis igangkøring foretages på 5-10 cylinderrotationer efter lynhurtige sleeves-skift.

Procesoptimering kræver disciplin  

Når den mulige kvalitet i flexo-trykning stiger bliver konsekvensen uafvendeligt at kravet til den konsistente trykkvalitet også vokser dramatisk – hvilket igen medfører øgede krav til:

  1. Procesforståelse
  2. Procesanalyse
  3. Kalibrering af maskine
  4. Løbende kontrol af maskinens indstilling
  5. Konsekvensanalyse

Hvis maskinen ikke er indstillet optimalt og ikke løbende holdes optimalt indstillet kan der ikke produceres med en konsistent kvalitet. Her kan blot nævnes, at hvis kontakten mellem rastervalse, flexoplade og substrat ikke holdes konsistent vil trykkvaliteten naturnødvendigt svinge, ligesom manglende rengøring og kontrol af rastervalsen medfører svingende trykkvalitet. Hvis disse centrale indstillinger holdes i toptrim vil man derimod ikke får nogen svingninger i kvaliteten så længe man har forståelse for og kontrol over selve processen og trykfarven.

Det er her det tætte samarbejde med farveleverandøren kommer ind i billedet. Først og fremmest vil selv den bedst kalibrerede maskine ikke kunne levere et perfekt resultat, hvis trykfarven er dårlig og svinger i kvalitet. Men selv de bedste trykfarver kræver et indgående kendskab til farvens opførsel under varierende betingelser og ingen kender trykfarvens opførsel i forhold til varierende substrater bedre end trykfarveleverandøren.

De fleste farveleverandører har rådgivningsfunktioner, som kan hjælpe med at procesoptimere omkring trykfarver, substrater og maskinens optimale indstilling i forhold til de valgte trykfarver. Udnyt farveleverandørens viden om sine egne produkter til at procesoptimere trykprocessen. Der ligger en meget betydelig indtjening gemt i at reducere makulaturforbruget og forøge maskinens produktionskapacitet og oppe-tid.

Publicerat av: 

Del artiklen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Realtime Robotics gør programmering af celler med flere robotter let med vision overvågning og AI

Tidens store tema er cobotter, som uden afskærmning kan arbejde i samme område som mennesker. Et noget mere udfordrende tema er at få flere robotter til at arbejde sammen i samme område med fuld hastighed og uden at støde sammen. Realtime Robotics fra Boston i USA har nu udviklet en software, som lægges ovenpå robottens eget styresystem, og som styrer robotternes bevægelser ved hjælp af avanceret kamera overvågning og AI.

Publicerat av: 

Yaskawa introducerer en ny 6-akset hybrid-cobot med 20 kg løfteevne og 1,7 meters rækkevidde

Udviklingen fortsætter med nye og kraftigere cobotter, som kan arbejde tæt på mennesker uden at behøve beskyttelsesindhegning eller sikkerhedsscanner. Alle cobotter skal stoppe umiddelbart ved en fysisk kontakt med mennesker, så det er cobotternes evne til at registrere den fysiske kontakt og samtidig bremse bevægelsesmomentet, som sætter en stopper for deres størrelse. Indtil nu har grænsen typisk ligget ved en kombination af en løfteevne på ca. 10 kg og en rækkevidde på ca. 1,3 meter med en rimelig cyklustid, men dette ændrer Yaskawa nu med en ny 6-akset cobot med en løfteevne på 20 kg kombineret en rækkevidde 1,7 meter – og en fornuftig cyklustid.

Publicerat av: 

Korrekt valg af indpakning kan være udfordrende. DHL har udgivet et par manualer om valg af indpakning

Man skulle synes, at valget af den korrekte indpakning til forsendelse af diverse varer skulle være en ret så let øvelse. Imidlertid viser en lang række undersøgelser omkring e-handel, at de fleste kunder er både krævende og kritiske i forhold til leverandørens valg af emballage. DHL har netop udgivet et par manualer med råd og vejledning om temaet.

Publicerat av: 

IFR rapporterer om forskellige landes udviklingsstøtte til robotprojekter

IFR – International Federation of Robotics – med kontorer  i USA og Tyskland, har netop udgivet en rapport om de forskellige landes støtteordninger til robotudvikling. Lidt tung, men interessant læsning, fordi rapporten giver en fin indikation de forskellige landes målsætninger omkring robotter og hvilke sektorer for robotudvikling man vælger at støtte og fremme.

Publicerat av: 

Weland introducerer et nyt og mere effektivt højlager med to parallelle håndterings stationer

Weland Solutions er en svensk producent, som har specialiseret sig indenfor højlagre med ergonomiske arbejdspositioner. Højlagre er interessante, fordi man kan lagre langt flere emner på en begrænset plads, og med den indbyggede elevator kan alle emner lynhurtigt bringes frem til arbejdspositionen, så medarbejderen let kan finde og videresende det ønskede emne til kunden.

Publicerat av: 

Sådan skaber Forust nye træprodukter af savsmuld med en Desktop Metal 3D printer

Hvorfor ikke komme savsmuld i 3D printeren og få nye træprodukter med alle den additive produktionsproces’ fordele samtidig med at affaldsproduktet – savsmuld – udnyttes på en ny måde. Det er tanken bag det nye koncept, som er udviklet af den amerikanske start-up virksomhed Forust, som i sidste ende er forbundet til at af de større fabrikanter af 3D printere: Desktop Metal, som er et af de absolut varmeste navne indenfor generel, industriel 3D printing.

Publicerat av: 

HP introducerer 3D printere til fremstilling af papirfiberbaserede emballage værktøjer

Et af de hurtigst voksende emballage markeder er de formstøbte emballager til alverdens elektroniske som f.eks. mobiltelefoner, computere, projektere osv., fordi den formstøbte emballage beskytter produkterne effektivt mod transportskader. Det er naturligvis også oplagt at anvende denne form for emballage til luksusprodukter som f.eks. dyr vin.

Publicerat av: 

Et miljøvenligt skift fra krympefilm til papir til sekundær indpakning af ”rammer” af flasker, dåser og andre former for flydende fødevarer

Traditionelt er den sekundære indpakning af rammer med 12 eller 24 flasker eller dåser af øl, læskedrikke og andre former for flydende fødevarer en plastbaseret krympefilm. Tyske KHS fra Dortmund, som er en af verdens førende leverandører af tapnings- og emballageanlæg tilbyder nu en ny model, som anvender papir i stedet for krympefilm til indpakningen.

Publicerat av: 

En nyt medlem i Fanuc’s LR-Mate familie af små 6-aksede robotter med en løfteevne på 14 kg og rækkevidde på 911 mm

Fanuc har introduceret en ny lille 6-akset robot i sin LR-Mate familie. Nyttelasten er på 14 kg og en rækkevidde på 911 mm. Det er værd at bemærke, at der ikke er tale om en cobot, så denne nye lille robot kræver en afskærmning eller sikkerheds scanner beskyttelse ved en lang række applikationer.

Publicerat av: 

Et papirbaseret fleksibelt og miljøvenligt laminat i stedet for formstøbte plastemballager til daglig- og medicinalvarer

Formstøbte plastemballager til f.eks. tuber, bægre og æsker anvendes i stor udstrækning af både dagligvare- og medicinalindustrien, ofte med en påkrympet, trykt inmould plastfolie. Den svenske papirmasse producent BillerudKorsnäs har nu udviklet et papirbaseret, fleksibelt og miljøvenligt laminat til erstatning for formstøbte plastemballager.

Publicerat av: 

RFID teknologien giver fantastiske muligheder til styring og effektivisering af produktions- og lagerprocesser – og meget andet

Der er sikkert mange, som ikke rigtig ved, hvad RFID (Radio Frequency ID) teknologien går ud på – og især hvad den kan bruges til – selv om de fleste af os allerede er i daglig kontakt med den. Vores Brobizz er en form for en RFID enhed, og de fleste af os har kreditkort eller nøglevedhæng med en RFID-tag. Lad os se lidt nærmere på, hvad RFID teknologien er og hvad den kan bruges til.

Publicerat av: