Bio-fossil plast & ikke nedbrydelig-nedbrydelig (bæredygtig) plast

Fossil og bio plast og nedbrydelighed. Illustration: European Bioplastics

I 2020 blev der produceret omkring 350 millioner tons mineral-olie baseret plast, og det er jo ikke smart, når vi jagter den fossilfrie cirkulære økonomi. Mange forventer, at dette tal fordobles inden 2050. Desuden kan det tage hundereder af år at nedbryde mange plastprodukter, så mængden af brugte, forurenende plast-produkter vokser voldsomt – med enorme skadesvirkninger på både naturen og verdenshavene.

Plastens gode sider

Plast er vældig populær, fordi den så let af fremstille og kan anvendes på så mange måder. Det er ret vanskeligt at forestille sig vores højt udviklede samfund uden plast.  Det gælder for både langvarige forbrugsgoder og emballage, som har forbedret vores levevilkår dramatisk. Og så længe, at plasten ikke afbrændes tilfører den ikke CO2 til atmosfæren, men lagrer den tværtimod. Det er altså ikke plast i sig selv, men derimod hvordan plast fremskaffes og elimineres efter brug, som er problemet.

Bioplast kan nogle gange erstatte fossil plast

Bioplast giver os plastens fordele uden de negative miljømæssige bivirkninger, fordi bioplast dels er fremstillet fra genanvendelige materialer og/eller dels kan nedbrydes hurtigt i naturen. Bioplasts markedsandel var i 2020 på omkring 2%, så den er jo stadig minimal, men bioplast markedet vokser med omkring 20% p.a. mens det konventionelle plastmarked vokser med omkring 4% p.a., så der er håb om, at stadig flere produkter fremstilles af bioplast.

Bioplast kan være bio-baseret, bio-nedbrydelig eller begge dele

Bio-baseret plast er, ligesom bio-brændsler, fremstillet af vegetabilske kulstofholdige produkter som f.eks. majs eller sukkerrør og andre cellulose baserede produkter. I første omgang er der tale om 1. generations materialer, som høstes direkte fra marken til plastproduktion, men på lang sigt jagter man anvendelsen af 2. generations materialer, som i princippet er affald efter 1. generations materialer – og derfor først har været anvendt som f.eks. fødevarer. Man kan f.eks. jo også fremstille plast af allerede anvendt vegetabilsk friture-olie.

Sukkerrør, som kan anvendes til bio-plast. Ill: Wikipedia

 

Bio-nedbrydelig plast refererer til selve den kemiske nedbrydningsproces, hvor plasten omformes til vand, CO2 og andre miljøvenlige materialer, som let kan absorberes af naturen. Desværre kan naturen ikke selv klare dette, så plasten skal nedbrydes i dertil indrettede komposteringsanlæg ved hjælp af varme, fugte og mikroorganismer. Bio-nedbrydelig plast skal altså, som normal plast, via sorteringsanlæg, og bio-nedbrydelig plast kan ikke genanvendes.

Med de nuværende definitioner er der ingen garanti for at 100% bio-baseret plast også er bio-nedbrydelig, ligesom det faktisk også er muligt fremstille bio-nedbrydelig plast produceret med fossile olier, så her er allerede den første mulighed for at skabe forvirring hos forbrugerne.

Så er der genbrugs-plast, som sandsynligvis hverken bio-baseret eller bio-nedbrydelig. Men her kan man jo fremføre, at hvis blot plasten genbruges mange gange ved f.eks. emballage eller anvendes til langvarige produkter som f.eks. biler, så er den negative miljøpåvirkning under alle omstændigheder reduceret betydeligt.

I bund og grund gælder det om at:

  1. Reducere forbruget af plast så meget som muligt og erstatte dem med mere miljøvenlige alternativer, som f.eks. papir og pap
  2. Erstatte fossil plast med bio plast i den udstrækning, som det er muligt
  3. Anvende plasten så længe som muligt uden at afbrænde den
  4. Forhindre, at plast materialer smides bort som affald med en negativ indvirkning på natur og verdenshave

Du kan læse mere om bioplast her

Her kan du læse en World Economic Forum rapport om plastic forurening

Publicerat av: 

Del artiklen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Realtime Robotics gør programmering af celler med flere robotter let med vision overvågning og AI

Tidens store tema er cobotter, som uden afskærmning kan arbejde i samme område som mennesker. Et noget mere udfordrende tema er at få flere robotter til at arbejde sammen i samme område med fuld hastighed og uden at støde sammen. Realtime Robotics fra Boston i USA har nu udviklet en software, som lægges ovenpå robottens eget styresystem, og som styrer robotternes bevægelser ved hjælp af avanceret kamera overvågning og AI.

Publicerat av: 

Yaskawa introducerer en ny 6-akset hybrid-cobot med 20 kg løfteevne og 1,7 meters rækkevidde

Udviklingen fortsætter med nye og kraftigere cobotter, som kan arbejde tæt på mennesker uden at behøve beskyttelsesindhegning eller sikkerhedsscanner. Alle cobotter skal stoppe umiddelbart ved en fysisk kontakt med mennesker, så det er cobotternes evne til at registrere den fysiske kontakt og samtidig bremse bevægelsesmomentet, som sætter en stopper for deres størrelse. Indtil nu har grænsen typisk ligget ved en kombination af en løfteevne på ca. 10 kg og en rækkevidde på ca. 1,3 meter med en rimelig cyklustid, men dette ændrer Yaskawa nu med en ny 6-akset cobot med en løfteevne på 20 kg kombineret en rækkevidde 1,7 meter – og en fornuftig cyklustid.

Publicerat av: 

Korrekt valg af indpakning kan være udfordrende. DHL har udgivet et par manualer om valg af indpakning

Man skulle synes, at valget af den korrekte indpakning til forsendelse af diverse varer skulle være en ret så let øvelse. Imidlertid viser en lang række undersøgelser omkring e-handel, at de fleste kunder er både krævende og kritiske i forhold til leverandørens valg af emballage. DHL har netop udgivet et par manualer med råd og vejledning om temaet.

Publicerat av: 

IFR rapporterer om forskellige landes udviklingsstøtte til robotprojekter

IFR – International Federation of Robotics – med kontorer  i USA og Tyskland, har netop udgivet en rapport om de forskellige landes støtteordninger til robotudvikling. Lidt tung, men interessant læsning, fordi rapporten giver en fin indikation de forskellige landes målsætninger omkring robotter og hvilke sektorer for robotudvikling man vælger at støtte og fremme.

Publicerat av: 

Weland introducerer et nyt og mere effektivt højlager med to parallelle håndterings stationer

Weland Solutions er en svensk producent, som har specialiseret sig indenfor højlagre med ergonomiske arbejdspositioner. Højlagre er interessante, fordi man kan lagre langt flere emner på en begrænset plads, og med den indbyggede elevator kan alle emner lynhurtigt bringes frem til arbejdspositionen, så medarbejderen let kan finde og videresende det ønskede emne til kunden.

Publicerat av: 

Sådan skaber Forust nye træprodukter af savsmuld med en Desktop Metal 3D printer

Hvorfor ikke komme savsmuld i 3D printeren og få nye træprodukter med alle den additive produktionsproces’ fordele samtidig med at affaldsproduktet – savsmuld – udnyttes på en ny måde. Det er tanken bag det nye koncept, som er udviklet af den amerikanske start-up virksomhed Forust, som i sidste ende er forbundet til at af de større fabrikanter af 3D printere: Desktop Metal, som er et af de absolut varmeste navne indenfor generel, industriel 3D printing.

Publicerat av: 

HP introducerer 3D printere til fremstilling af papirfiberbaserede emballage værktøjer

Et af de hurtigst voksende emballage markeder er de formstøbte emballager til alverdens elektroniske som f.eks. mobiltelefoner, computere, projektere osv., fordi den formstøbte emballage beskytter produkterne effektivt mod transportskader. Det er naturligvis også oplagt at anvende denne form for emballage til luksusprodukter som f.eks. dyr vin.

Publicerat av: 

Et miljøvenligt skift fra krympefilm til papir til sekundær indpakning af ”rammer” af flasker, dåser og andre former for flydende fødevarer

Traditionelt er den sekundære indpakning af rammer med 12 eller 24 flasker eller dåser af øl, læskedrikke og andre former for flydende fødevarer en plastbaseret krympefilm. Tyske KHS fra Dortmund, som er en af verdens førende leverandører af tapnings- og emballageanlæg tilbyder nu en ny model, som anvender papir i stedet for krympefilm til indpakningen.

Publicerat av: 

En nyt medlem i Fanuc’s LR-Mate familie af små 6-aksede robotter med en løfteevne på 14 kg og rækkevidde på 911 mm

Fanuc har introduceret en ny lille 6-akset robot i sin LR-Mate familie. Nyttelasten er på 14 kg og en rækkevidde på 911 mm. Det er værd at bemærke, at der ikke er tale om en cobot, så denne nye lille robot kræver en afskærmning eller sikkerheds scanner beskyttelse ved en lang række applikationer.

Publicerat av: 

Et papirbaseret fleksibelt og miljøvenligt laminat i stedet for formstøbte plastemballager til daglig- og medicinalvarer

Formstøbte plastemballager til f.eks. tuber, bægre og æsker anvendes i stor udstrækning af både dagligvare- og medicinalindustrien, ofte med en påkrympet, trykt inmould plastfolie. Den svenske papirmasse producent BillerudKorsnäs har nu udviklet et papirbaseret, fleksibelt og miljøvenligt laminat til erstatning for formstøbte plastemballager.

Publicerat av: 

RFID teknologien giver fantastiske muligheder til styring og effektivisering af produktions- og lagerprocesser – og meget andet

Der er sikkert mange, som ikke rigtig ved, hvad RFID (Radio Frequency ID) teknologien går ud på – og især hvad den kan bruges til – selv om de fleste af os allerede er i daglig kontakt med den. Vores Brobizz er en form for en RFID enhed, og de fleste af os har kreditkort eller nøglevedhæng med en RFID-tag. Lad os se lidt nærmere på, hvad RFID teknologien er og hvad den kan bruges til.

Publicerat av: