Holy Grails usynlige digitale etiket gør sortering og dermed genbrug af emballage (og en masse andet) mulig

Emballage fra P&G (Proctor & Gamble) med en usynlig digital etiket. Ill: P&G

Holy Grail projektet går i sin enkelthed ud på at skabe en usynlig digital etiket, så man effektivt kan sortere alt – i første omgang emballage – så den sidenhen kan genbruges til fremstilling af nye emballager. Derfor er det vigtigt at forskellige materialer ikke blandes sammen, ligesom det er vigtigt at fødevare emballage sorteres fra andre former for emballage, og den nødvendige information findes i den usynlige etiket. Men den usynlige digitale etiket giver faktisk også en masse andre muligheder.

Holy Grail projektet startede i 2017

I 2017 gik en række multinationale producenter af forbrugsvarer sammen en række teknologivirksomheder om at udvikle en usynlig digital etiket, som integreres ind i den digitale trykform. Projektet blev kaldt Holy Grail. Set med det blotte øje ser indpakningen helt normal ud, men et underliggende digitalt raster, som kun kan ses med et specielt kamera, skaber et trykbillede – a la en stregkode – som indeholder en masse information om selve emballagen og dens indhold. I december 2020 blev Holy Grail 2.0 projektet introduceret samtidig med at de første produkter med digitale etiketter blev introduceret til praktisk brug.

Hvis man ikke kan/vil anvende en trykt etiket man man også præge etiketten ind i selve emnet, hvilket giver konceptet andre anvendelses muligheder.

Den førende virksomhed indenfor digitale etiketter er Digimarc fra USA. Mere om Digimarc her.

Emballager med både trykte og prægede usynlige digitale etiketter. Ill: Paccor

Paccor i USA er specialist i bæredygtige emballager. Du kan læse mere om Paccor her.

Generel produktinformation til forbrugeren

Den digitale etiket kan naturligvis også anvendes til at videregive yderlige informationer om produktet, f.eks. hvornår det er produceret, hvad det kemisk indeholder osv. osv. så her sætter kun fantasien grænser. Man kan downloade et app til mobiltelefonen så man selv kan scanne et produkt på supermarkedets hylde og få yderligere informationer om produktet.

Sortering

En effektiv sortering af brugte emner er fuldkommen fundamental for den effektive genbrugsproces. Den findes en lang række virksomheder, som tilbyder sortering, så det er ikke her, at den store udfordring findes. Det er naturligvis nødvendigt at finde den leverandør, som man tror mest på, men nøglen til den effektive sortering findes i samspillet mellem den digitale etikets information og sorteringsanlæggets evne til at anvende denne information ved en høj sorteringshastighed.

Den norske virksomhed Tomra er en af de ledende leverandører af sorteringsudrustning. Ill: Tomra

Du kan læse mere om Tomra her

Med udviklingen af den usynlige digitale etiket kan man i princippet mærke hvad som helst med fremtidigt genbrug for øjet: bildele, beklædningsgenstande osv. så den usynlige digitale etiket er helt fundamental for fremtidens genbrugssamfund.

Du kan læse mere om the Holy Grail 2.0 projekt her

Du kan se en meget lang video om Holy Grail 2.0 projektet og hvad man tror om fremtiden her

 

Publicerat av: 

Del artiklen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Finske Paptic introducerer et papirbaseret materiale med plast egenskaber

Finske Paptic blev etableret i 2015 for at fremstille og markedsføre et cellulose- og lignin-baseret, patenteret papir, som er modificeret så papiret opfører sig som plastic med hensyn til hårdhed, slid og fleksibilitet, ligesom det, som plast, afgiver meget lidt lyd når det krølles sammen. Det egner sig derfor fortrinligt til at erstatte plastic i en lang række produkter.

Publicerat av: 

Slidte bildæk og andre polysteren produkter kan recycles effektivt med Pyrowave’s elektisk-kemiske proces

Polysteren (ca. 10% af Danmarks samlede plastforbrug) udgør sammen med polyethylen (PE) og polypropylen (PP) de tre plasttyper som vi er allermest i daglig kontakt med. Styren anvendes også som kunstgummi i bildæk (som så nok forøger Danmarks forbrug af styren/polystyren til mere end 10%). Recycling af bildæk er kompliceret og giver en dårlig gummikvalitet, så ca. 50% af alle kasserede dæk brændes bare for at skabe energi, f.eks. i cementproduktion, mens resten, som granulat, blandes i asfalt og cement produkter. Det er et voldsomt resursespild, som Michelin nu vil gøre noget ved gennem et samarbejde med canadiske Pyrowave.

Publicerat av: 

Rapport: Udviklingen i logistikbranchen driver robot-automatisering

I kølvandet på pandemien er de langsigtede tendenser i branchen, såsom mangel på arbejdskraft, vækst i distributionskanaler og e-handel, accelereret. På trods af den øgede efterspørgsel siger ni ud af ti logistik- og transportvirksomheder, at deres virksomhed er blevet negativt påvirket af pandemien. Dette driver investeringerne i robotter og automatisering frem, ifølge en ny rapport fra ABB.

Publicerat av: 

Emballagedagen – om innovation og grønne løsninger – Middelfart, den 6. oktober

Den 6.oktober kl. 12.00 i Middelfart har Grakom inviteret til en dag i emballagens tegn. Emballagen har været under pres i snart lang tid. Emballage kan dog ikke undværes, og fokus på miljø og klima i forbindelse med emballage er stort. Men er de bæredygtige alternativer virkelig så bæredygtige? Det er blandt andet et af de emner, der vil blive debatteret på Emballagedagen.

Publicerat av: 

”The Holy Grail” konceptet til affaldssortering skal nu afprøves i Danmark

Den 10. maj skrev Pack & Move om et nyt revolutionerende koncept til mærkning af alle former for emballage – og for den sags skyld alle trykte medier. Konceptet går ud på at lægge alle informationer om produktet ind i selve billedet og lade billedet være bæreren af informationen, som f.eks. også kan anvendes til at sortere emballage i forskellige grupper: Karton, plast, glas etc.

Publicerat av: 

Automatisk affaldssortering – Et besøg hos Jacob Kortbek fra Teknologisk Institut i Odense

Mine bedsteforældre havde ikke nedstyrtningsskakt, så de skulle selv bære alt affald hen til ejendommens centrale skraldespande. Så kom nedstyrtningsskakten, så man kunne komme af med affaldet på en komfortabel måde. Så kom alle kravene om affaldssortering (som er helt relevante for at kunne udnytte og genbruge affald på den mest optimale måde) men i processen døde nedstyrtningsskakten, så det i dag er lige så kompliceret at komme af med affaldet som på mine bedsteforældres tid – og måske tilmed mere, fordi alt jo nu skal sorteres. Det virker jo helt grotesk, når vi alle sammen jagter den mest komfortable tilværelse. Hvordan kan vi gøre vores affaldsgenerering- og håndtering forbrugervenlig – og samtidig gøre den miljørigtig?

Publicerat av: 

Over 3.000 med interesse for robotter besøgte Teknologisk Instituts RobotBrag 2021

Teknologisk Institut havde i torsdags sat alle sejl til og arrangeret en forrygende robotudstilling i deres lokaler i Odense, som dog langtfra var store nok til at huse alle de mere end 100 udstillere og de mange forskellige robot applikationer. Derfor havde man også rejst et helt cirkustelt for at få plads til alle. Udstillingen var fint besøgt allerede fra den åbnede, og til slut havde mere end 3.000 robotinteresserede personer lagt vejen forbi.

Publicerat av: 

Sappi og russiske ISBC introducerer et nyt papir med indstøbte RFID sendere

Papirleverandøren Sappi har netop offentliggjort, at man begynder at sælge papir med indstøbte RFID sendere. Et nærmere studie viser, at papiret kommer fra russiske ISBC. Sappi oplyser, at man kan trykke på papiret med de fleste kendte trykmetoder, dvs. med f.eks. konventionelle offsetmaskiner og HP Indigo, som jo også er en offsetmaskine. Det, som man kunne frygte, er, at trykket på papiret ville kunne ødeligge RFID senderen, men det sker åbenbart ikke. Man kan naturligvis også trykke med kontaktfri inkjet.

Publicerat av: 

Exoskeletter gør de tunge løft op til 30% lettere

På RobotBrag 2021 blev redaktøren opmærksom på, at exoskeletter, som hjælper med at gøre de tunge løft lettere, allerede blev introduceret på det danske marked i 2019. Det viste sig også, at der er danske start-ups, støttet af Odense Robotics som også er i gang med at udvikle exoskeletter. Det er jo altid fint at få åbnet øjnene for nye, positive tiltag.

Publicerat av: