Holy Grails usynlige digitale etiket gør sortering og dermed genbrug af emballage (og en masse andet) mulig

Emballage fra P&G (Proctor & Gamble) med en usynlig digital etiket. Ill: P&G

Holy Grail projektet går i sin enkelthed ud på at skabe en usynlig digital etiket, så man effektivt kan sortere alt – i første omgang emballage – så den sidenhen kan genbruges til fremstilling af nye emballager. Derfor er det vigtigt at forskellige materialer ikke blandes sammen, ligesom det er vigtigt at fødevare emballage sorteres fra andre former for emballage, og den nødvendige information findes i den usynlige etiket. Men den usynlige digitale etiket giver faktisk også en masse andre muligheder.

Holy Grail projektet startede i 2017

I 2017 gik en række multinationale producenter af forbrugsvarer sammen en række teknologivirksomheder om at udvikle en usynlig digital etiket, som integreres ind i den digitale trykform. Projektet blev kaldt Holy Grail. Set med det blotte øje ser indpakningen helt normal ud, men et underliggende digitalt raster, som kun kan ses med et specielt kamera, skaber et trykbillede – a la en stregkode – som indeholder en masse information om selve emballagen og dens indhold. I december 2020 blev Holy Grail 2.0 projektet introduceret samtidig med at de første produkter med digitale etiketter blev introduceret til praktisk brug.

Hvis man ikke kan/vil anvende en trykt etiket man man også præge etiketten ind i selve emnet, hvilket giver konceptet andre anvendelses muligheder.

Den førende virksomhed indenfor digitale etiketter er Digimarc fra USA. Mere om Digimarc her.

Emballager med både trykte og prægede usynlige digitale etiketter. Ill: Paccor

Paccor i USA er specialist i bæredygtige emballager. Du kan læse mere om Paccor her.

Generel produktinformation til forbrugeren

Den digitale etiket kan naturligvis også anvendes til at videregive yderlige informationer om produktet, f.eks. hvornår det er produceret, hvad det kemisk indeholder osv. osv. så her sætter kun fantasien grænser. Man kan downloade et app til mobiltelefonen så man selv kan scanne et produkt på supermarkedets hylde og få yderligere informationer om produktet.

Sortering

En effektiv sortering af brugte emner er fuldkommen fundamental for den effektive genbrugsproces. Den findes en lang række virksomheder, som tilbyder sortering, så det er ikke her, at den store udfordring findes. Det er naturligvis nødvendigt at finde den leverandør, som man tror mest på, men nøglen til den effektive sortering findes i samspillet mellem den digitale etikets information og sorteringsanlæggets evne til at anvende denne information ved en høj sorteringshastighed.

Den norske virksomhed Tomra er en af de ledende leverandører af sorteringsudrustning. Ill: Tomra

Du kan læse mere om Tomra her

Med udviklingen af den usynlige digitale etiket kan man i princippet mærke hvad som helst med fremtidigt genbrug for øjet: bildele, beklædningsgenstande osv. så den usynlige digitale etiket er helt fundamental for fremtidens genbrugssamfund.

Du kan læse mere om the Holy Grail 2.0 projekt her

Du kan se en meget lang video om Holy Grail 2.0 projektet og hvad man tror om fremtiden her

 

Publicerat av: 

Del artiklen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Realtime Robotics gør programmering af celler med flere robotter let med vision overvågning og AI

Tidens store tema er cobotter, som uden afskærmning kan arbejde i samme område som mennesker. Et noget mere udfordrende tema er at få flere robotter til at arbejde sammen i samme område med fuld hastighed og uden at støde sammen. Realtime Robotics fra Boston i USA har nu udviklet en software, som lægges ovenpå robottens eget styresystem, og som styrer robotternes bevægelser ved hjælp af avanceret kamera overvågning og AI.

Publicerat av: 

Yaskawa introducerer en ny 6-akset hybrid-cobot med 20 kg løfteevne og 1,7 meters rækkevidde

Udviklingen fortsætter med nye og kraftigere cobotter, som kan arbejde tæt på mennesker uden at behøve beskyttelsesindhegning eller sikkerhedsscanner. Alle cobotter skal stoppe umiddelbart ved en fysisk kontakt med mennesker, så det er cobotternes evne til at registrere den fysiske kontakt og samtidig bremse bevægelsesmomentet, som sætter en stopper for deres størrelse. Indtil nu har grænsen typisk ligget ved en kombination af en løfteevne på ca. 10 kg og en rækkevidde på ca. 1,3 meter med en rimelig cyklustid, men dette ændrer Yaskawa nu med en ny 6-akset cobot med en løfteevne på 20 kg kombineret en rækkevidde 1,7 meter – og en fornuftig cyklustid.

Publicerat av: 

Korrekt valg af indpakning kan være udfordrende. DHL har udgivet et par manualer om valg af indpakning

Man skulle synes, at valget af den korrekte indpakning til forsendelse af diverse varer skulle være en ret så let øvelse. Imidlertid viser en lang række undersøgelser omkring e-handel, at de fleste kunder er både krævende og kritiske i forhold til leverandørens valg af emballage. DHL har netop udgivet et par manualer med råd og vejledning om temaet.

Publicerat av: 

IFR rapporterer om forskellige landes udviklingsstøtte til robotprojekter

IFR – International Federation of Robotics – med kontorer  i USA og Tyskland, har netop udgivet en rapport om de forskellige landes støtteordninger til robotudvikling. Lidt tung, men interessant læsning, fordi rapporten giver en fin indikation de forskellige landes målsætninger omkring robotter og hvilke sektorer for robotudvikling man vælger at støtte og fremme.

Publicerat av: 

Weland introducerer et nyt og mere effektivt højlager med to parallelle håndterings stationer

Weland Solutions er en svensk producent, som har specialiseret sig indenfor højlagre med ergonomiske arbejdspositioner. Højlagre er interessante, fordi man kan lagre langt flere emner på en begrænset plads, og med den indbyggede elevator kan alle emner lynhurtigt bringes frem til arbejdspositionen, så medarbejderen let kan finde og videresende det ønskede emne til kunden.

Publicerat av: 

Sådan skaber Forust nye træprodukter af savsmuld med en Desktop Metal 3D printer

Hvorfor ikke komme savsmuld i 3D printeren og få nye træprodukter med alle den additive produktionsproces’ fordele samtidig med at affaldsproduktet – savsmuld – udnyttes på en ny måde. Det er tanken bag det nye koncept, som er udviklet af den amerikanske start-up virksomhed Forust, som i sidste ende er forbundet til at af de større fabrikanter af 3D printere: Desktop Metal, som er et af de absolut varmeste navne indenfor generel, industriel 3D printing.

Publicerat av: 

HP introducerer 3D printere til fremstilling af papirfiberbaserede emballage værktøjer

Et af de hurtigst voksende emballage markeder er de formstøbte emballager til alverdens elektroniske som f.eks. mobiltelefoner, computere, projektere osv., fordi den formstøbte emballage beskytter produkterne effektivt mod transportskader. Det er naturligvis også oplagt at anvende denne form for emballage til luksusprodukter som f.eks. dyr vin.

Publicerat av: 

Et miljøvenligt skift fra krympefilm til papir til sekundær indpakning af ”rammer” af flasker, dåser og andre former for flydende fødevarer

Traditionelt er den sekundære indpakning af rammer med 12 eller 24 flasker eller dåser af øl, læskedrikke og andre former for flydende fødevarer en plastbaseret krympefilm. Tyske KHS fra Dortmund, som er en af verdens førende leverandører af tapnings- og emballageanlæg tilbyder nu en ny model, som anvender papir i stedet for krympefilm til indpakningen.

Publicerat av: 

En nyt medlem i Fanuc’s LR-Mate familie af små 6-aksede robotter med en løfteevne på 14 kg og rækkevidde på 911 mm

Fanuc har introduceret en ny lille 6-akset robot i sin LR-Mate familie. Nyttelasten er på 14 kg og en rækkevidde på 911 mm. Det er værd at bemærke, at der ikke er tale om en cobot, så denne nye lille robot kræver en afskærmning eller sikkerheds scanner beskyttelse ved en lang række applikationer.

Publicerat av: 

Et papirbaseret fleksibelt og miljøvenligt laminat i stedet for formstøbte plastemballager til daglig- og medicinalvarer

Formstøbte plastemballager til f.eks. tuber, bægre og æsker anvendes i stor udstrækning af både dagligvare- og medicinalindustrien, ofte med en påkrympet, trykt inmould plastfolie. Den svenske papirmasse producent BillerudKorsnäs har nu udviklet et papirbaseret, fleksibelt og miljøvenligt laminat til erstatning for formstøbte plastemballager.

Publicerat av: 

RFID teknologien giver fantastiske muligheder til styring og effektivisering af produktions- og lagerprocesser – og meget andet

Der er sikkert mange, som ikke rigtig ved, hvad RFID (Radio Frequency ID) teknologien går ud på – og især hvad den kan bruges til – selv om de fleste af os allerede er i daglig kontakt med den. Vores Brobizz er en form for en RFID enhed, og de fleste af os har kreditkort eller nøglevedhæng med en RFID-tag. Lad os se lidt nærmere på, hvad RFID teknologien er og hvad den kan bruges til.

Publicerat av: