Stirlingmotoren er nøglen til en masse miljøvenlig og billig energi. Swedish Stirling viser vejen

Stirlingmotorens koncept. Ill: Wikipedia

Stirlingmotoren blev opfundet i 1816 af den irske præst Robert Stirling men blev, på trods af sit interessante koncept, aldrig rigtig til en kommerciel succes. Dette er nu ved at ændre sig, fordi dens unikke koncept med at adskille forbrændingsdelen fra resten af motoren så den kan drives af så godt som alle tænkelige energikilder – bare de kan producere varme – giver helt nye anvendelsesområder.

I 1988 begyndte Kockums (i dag SAAB), som bygger de svenske ubåde, at se nærmere på stirlingmotoren, og i ubådene blev den en stor succes.  Nogle husker måske, at en svensk ubåd af Gotland klassen, til US Navy’s store rædsel, principielt sænkede et amerikansk hangarskib, fordi den med sin støjfri Stirling motor i neddykket tilstand kunne snige sig ind på hangarskibet uden at nogen opdagede den.

Svensk Saab ubåd af Blekinge A26 klassen, drevet af Stirling motorer. Ill: Saab

Swedish Stirling og stålindustrien

Nogle visionære folk fra Kockums tænkte ud af boksen og konkludere, at stirlingmotorens unikke koncept måtte kunne anvendes til andet end ubåde. Adskillelsen af forbrændingsdelen fra selve motoren gør jo, at man kan drive den med selv de mest håbløse energikilder, som f.eks. industriens restgasser og lossepladsernes metan, uden at skade den. Eller solenergi. De etablerede derfor Swedish Stirling og begyndte at producere stirlingmotorer drevet af solenergi samtidig med, at man rettede fokus mod Ferrokrom industrien. Krom er fundamental i stålfremstillingen, og processen genererer en masse restgasser, som man er nødt til at afbrænde for at komme af med dem. Det er varmeudviklingen fra denne afbrænding, som nu driver stirlingmotorer, som driver el-generatorer, som leverer energi til stålindustrien, som erstatter fossilt baseret brændsel. Da afbrændingen af restgasserne under alle omstændigheder skal foretages, reducerer stirlingmotoren kromindustriens CO2 udslip ganske betydeligt. Swedish Stirling påstår, at deres stirlingmotorer leverer energi, som er 44% billigere end nogen som helst anden eksisterende energikilde, så økonomibesparelse og miljøvenlighed går hånd i hånd.

En container baseret energicelle fra Swedish Stirling med 14 parallelle Stirling enheder. Ill: Swedish Stirling

Stirlingmotorens enorme potentiale for alternativ energiudvikling

De helt store perspektiver for stirlingmotoren ligger i den ekstreme mængde af uudnyttet energi, som ligger i både industriernes og husholdningernes affaldsprodukter. Der findes, så vidt vides, ingen tal for hvor meget energi som i dag spildes gennem uudnyttet gasafbrænding, men Swedish Stirling henviser til en rapport fra Verdensbanken, som indikerer, at alene den petrokemiske industri årligt afbrænder uudnyttet energi, som svarer til mere end Afrikas samlede årlige energiforbrug.

Alle lossepladser og/eller rensningsanlæg som producerer restgasser som f.eks. metan, kan omdanne energien fra denne metan til elektricitet via stirlingmotoren. Som dansker falder tanken umiddelbart på landbruget, som er den største udleder af metan og lattergas og som står for omkring 22% af Danmarks samlede CO2 udledning. Da metan er en langt værre gas en CO2 indregnes den med en faktor 34 i forhold til CO2, så her må der være noget at hente.

Stirlingmotoren kan også levere køling

Da stirlingmotoren arbejder ud fra et varme/kulde princip kan stirlingmotoren også producere kulde og f.eks. nedkøle metan så meget, at det omdannes fra gas til flydende form. En stirlingmotor drevet af solenergi kan også drive et aircondition anlæg, ligesom tanken falder på de enorme mængder af varme, som de store computerserver centraler genererer.

Perspektiverne er enorme.

Stirlingmotoren behøver ikke at være stor. Her er en lille stirlingmotor med en effekt på 0,3 kW udviklet af Philips i Holland i 1952

Du kan læse mere om Stirling motoren her

Du kan læse mere om Swedish Stirling her

Her kan du se en video fra Swedish Stirling

Her kan du se en video om Ronald Reagan hangarskibet og Gotland ubåden

 

 

 

Publicerat av: 

Del artiklen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Realtime Robotics gør programmering af celler med flere robotter let med vision overvågning og AI

Tidens store tema er cobotter, som uden afskærmning kan arbejde i samme område som mennesker. Et noget mere udfordrende tema er at få flere robotter til at arbejde sammen i samme område med fuld hastighed og uden at støde sammen. Realtime Robotics fra Boston i USA har nu udviklet en software, som lægges ovenpå robottens eget styresystem, og som styrer robotternes bevægelser ved hjælp af avanceret kamera overvågning og AI.

Publicerat av: 

Yaskawa introducerer en ny 6-akset hybrid-cobot med 20 kg løfteevne og 1,7 meters rækkevidde

Udviklingen fortsætter med nye og kraftigere cobotter, som kan arbejde tæt på mennesker uden at behøve beskyttelsesindhegning eller sikkerhedsscanner. Alle cobotter skal stoppe umiddelbart ved en fysisk kontakt med mennesker, så det er cobotternes evne til at registrere den fysiske kontakt og samtidig bremse bevægelsesmomentet, som sætter en stopper for deres størrelse. Indtil nu har grænsen typisk ligget ved en kombination af en løfteevne på ca. 10 kg og en rækkevidde på ca. 1,3 meter med en rimelig cyklustid, men dette ændrer Yaskawa nu med en ny 6-akset cobot med en løfteevne på 20 kg kombineret en rækkevidde 1,7 meter – og en fornuftig cyklustid.

Publicerat av: 

Korrekt valg af indpakning kan være udfordrende. DHL har udgivet et par manualer om valg af indpakning

Man skulle synes, at valget af den korrekte indpakning til forsendelse af diverse varer skulle være en ret så let øvelse. Imidlertid viser en lang række undersøgelser omkring e-handel, at de fleste kunder er både krævende og kritiske i forhold til leverandørens valg af emballage. DHL har netop udgivet et par manualer med råd og vejledning om temaet.

Publicerat av: 

IFR rapporterer om forskellige landes udviklingsstøtte til robotprojekter

IFR – International Federation of Robotics – med kontorer  i USA og Tyskland, har netop udgivet en rapport om de forskellige landes støtteordninger til robotudvikling. Lidt tung, men interessant læsning, fordi rapporten giver en fin indikation de forskellige landes målsætninger omkring robotter og hvilke sektorer for robotudvikling man vælger at støtte og fremme.

Publicerat av: 

Weland introducerer et nyt og mere effektivt højlager med to parallelle håndterings stationer

Weland Solutions er en svensk producent, som har specialiseret sig indenfor højlagre med ergonomiske arbejdspositioner. Højlagre er interessante, fordi man kan lagre langt flere emner på en begrænset plads, og med den indbyggede elevator kan alle emner lynhurtigt bringes frem til arbejdspositionen, så medarbejderen let kan finde og videresende det ønskede emne til kunden.

Publicerat av: 

Sådan skaber Forust nye træprodukter af savsmuld med en Desktop Metal 3D printer

Hvorfor ikke komme savsmuld i 3D printeren og få nye træprodukter med alle den additive produktionsproces’ fordele samtidig med at affaldsproduktet – savsmuld – udnyttes på en ny måde. Det er tanken bag det nye koncept, som er udviklet af den amerikanske start-up virksomhed Forust, som i sidste ende er forbundet til at af de større fabrikanter af 3D printere: Desktop Metal, som er et af de absolut varmeste navne indenfor generel, industriel 3D printing.

Publicerat av: 

HP introducerer 3D printere til fremstilling af papirfiberbaserede emballage værktøjer

Et af de hurtigst voksende emballage markeder er de formstøbte emballager til alverdens elektroniske som f.eks. mobiltelefoner, computere, projektere osv., fordi den formstøbte emballage beskytter produkterne effektivt mod transportskader. Det er naturligvis også oplagt at anvende denne form for emballage til luksusprodukter som f.eks. dyr vin.

Publicerat av: 

Et miljøvenligt skift fra krympefilm til papir til sekundær indpakning af ”rammer” af flasker, dåser og andre former for flydende fødevarer

Traditionelt er den sekundære indpakning af rammer med 12 eller 24 flasker eller dåser af øl, læskedrikke og andre former for flydende fødevarer en plastbaseret krympefilm. Tyske KHS fra Dortmund, som er en af verdens førende leverandører af tapnings- og emballageanlæg tilbyder nu en ny model, som anvender papir i stedet for krympefilm til indpakningen.

Publicerat av: 

En nyt medlem i Fanuc’s LR-Mate familie af små 6-aksede robotter med en løfteevne på 14 kg og rækkevidde på 911 mm

Fanuc har introduceret en ny lille 6-akset robot i sin LR-Mate familie. Nyttelasten er på 14 kg og en rækkevidde på 911 mm. Det er værd at bemærke, at der ikke er tale om en cobot, så denne nye lille robot kræver en afskærmning eller sikkerheds scanner beskyttelse ved en lang række applikationer.

Publicerat av: 

Et papirbaseret fleksibelt og miljøvenligt laminat i stedet for formstøbte plastemballager til daglig- og medicinalvarer

Formstøbte plastemballager til f.eks. tuber, bægre og æsker anvendes i stor udstrækning af både dagligvare- og medicinalindustrien, ofte med en påkrympet, trykt inmould plastfolie. Den svenske papirmasse producent BillerudKorsnäs har nu udviklet et papirbaseret, fleksibelt og miljøvenligt laminat til erstatning for formstøbte plastemballager.

Publicerat av: 

RFID teknologien giver fantastiske muligheder til styring og effektivisering af produktions- og lagerprocesser – og meget andet

Der er sikkert mange, som ikke rigtig ved, hvad RFID (Radio Frequency ID) teknologien går ud på – og især hvad den kan bruges til – selv om de fleste af os allerede er i daglig kontakt med den. Vores Brobizz er en form for en RFID enhed, og de fleste af os har kreditkort eller nøglevedhæng med en RFID-tag. Lad os se lidt nærmere på, hvad RFID teknologien er og hvad den kan bruges til.

Publicerat av: