RFID teknologien giver fantastiske muligheder til styring og effektivisering af produktions- og lagerprocesser – og meget andet

En RFID-tag (Radio Frequency ID) kommunikerer med en RFID modtager og et computer system. Illustration: Wikipedia

Der er sikkert mange, som ikke rigtig ved, hvad RFID (Radio Frequency ID) teknologien går ud på – og især hvad den kan bruges til – selv om de fleste af os allerede er i daglig kontakt med den. Vores Brobizz er en form for en RFID enhed, og de fleste af os har kreditkort eller nøglevedhæng med en RFID-tag. Lad os se lidt nærmere på, hvad RFID teknologien er og hvad den kan bruges til.

 

RFID-tags i kreditkort, nøglevedhæng og armbånd. Illustration: RD Data

Aktive og passive tags

En RFID-tag er en lille enhed, som udsender eller reflekterer radiobølger, som kan opfanges af en RFID modtager. Der findes grundlæggende to slags RFID-tags: Aktive og passive. De aktive tags har et batteri og kan aktivt sende signaler, mens de passive kun kan svare på signaler fra en aktiv modtager. Typisk kan de aktive tags programmeres til at have en rækkevidde på op til ca. 500 meter, mens de passive – afhængig af den valgte bølgelængde – kun har en rækkevidde på nogle få centimeter og op til 10-15 meter. De aktive tags må være af en vis størrelse for at kunne rumme batteriet, men de passive kan gøres så små, at de i princippet kan trykkes på en film. Hitachi fra Japan fremstiller p.t. verdens mindste RFID-tag på 0,05*0,05 mm. I modsætning til streg- og QR-koder behøver en RFID-tag ikke at være synlig for modtageren. Det betyder, at RFID modtageren kan registrere alle emner som befinder sig på et givet område og – som f.eks. – er inde i en lukket kasse.

RFID-tags trykt som etiketter på en flexomaskine. Illustration KYMC

Programmérbare RFID-tags

De helt simple RFID-tags indeholder en given informationsmængde – man kan sige: ligesom en stregkode. De mere avancerede RFID-tags kan programmeres, og det er rigtig smart, fordi så kan de individualiseres i forhold til de emner, som de vedhæftes – og eventuelt genbruges. Hvis man som smartphone forhandler RFID-tagger alle de nye smartphones, som indkøbes, med individuel information, ved man eksakt hvornår hver smartphone er modtaget, hvor den er opbevaret, og hvornår den er blevet solgt. Med det rigtige datasystem kan informationen også forbindes til køberen.

Man får i ”real-time” en løbende status over lagersituationen, og med det rigtige datasystem kan der også automatisk genbestilles nye enheder så lageret aldrig bliver tomt.

Hvis alle varer i et supermarked har passive RFID-tags behøver kunden blot at lægge alle varerne i indkøbskurven og gå gennem udgangen med RFID modtageren. Alle varer registreres på et split-sekund og regningen kan sendes elektronisk til kunden, mens beløbet automatisk trækkes fra kreditkortet. Det kan ikke blive lettere.

De menneskelige faktorer

Der er naturligvis intet som forhindrer, at en medarbejder udrustes med en RFID-tag. Man får så totalt check på medarbejderens aktiviteter i løbet af arbejdsdagen, og arbejdsindsatsen kan eventuelt vurderes og effektiviseres. Det er næppe, politisk,  den mest fornuftige anvendelse af RFID teknologien, men det er teknisk muligt.

Der er også virksomheder, som bekæmper ”svind” ved at kombinere RFID teknologien med kamera overvågning. RFID systemet registrerer tidspunktet for hvornår RFID-taggen passerer RFID modtageren, og så er det bare at kigge på overvågningsfilmen og se, hvem som passerede RFID modtageren på dette tidspunkt.

Man kan naturligvis også anvende RFID i forhold Covid 19. Kinexon fra München har netop introduceret et armbåndsur, som registrerer afstanden mellem en virksomheds medarbejdere – det kræver, at alle har et sådant ur – og advarer brugeren om, at nogle kolleger er på vej til at komme for tæt på. Kun fantasien sætter grænserne for en kreativ anvendelse af RFID.

Armbåndsur, som advarer om Covid 19 sikkerhedsafstand. Illustration: Kinexon

Illustration: Kinexon

”Real-time” kontrol af produktionsprocessen

Med det rigtige valg af RFID-tags kan produktionsprocessen følges i real-time gennem alle produktionsled. Selv hvis produktet flyttes fra palle til palle kræves det blot, at hver palle har en programmérbar RFID-tag, så informationen om produktet løbende flyttes fra tag til tag.

RFID overvågning af produktionsprocessen. Illustration: Kinexon

Priser

De enkleste passive RFID-tags koster p.t. omkring 50 øre, men som alt andet, bliver ting løbende billigere i forbindelse med produktudvikling og serieproduktion, så det er svært at spå om, hvor den nedre prisgrænse er. De aktive RFID-tags med batteri og sendere koster meget mere, især hvis de også skal være små, så her kan prisen let blive DKK 500 eller mere, men igen, disse aktive RFID-tags kan om-programmeres og genbruges mange gange.

Du kan finde mere om RFID teknologien her:

Du kan læse mere om Mojix og RFID her:

Du kan finde mere om RD Data of RFID chips her

Publicerat av: 

Del artiklen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Paradokserne omkring genanvendelse af papir og karton i stedet for plast i fødevareindustrien vokser

Miljøminister Lea Wermelin har netop offentliggjort et nyt EU direktiv om markedsføring og mærkning af éngangs plastprodukter (træder i kraft 3. juli 2021). Principielt er det jo fantastisk, at EU nu for alvor går i gang med at fremme brugen af miljøvenligt papir og karton til éngangs emballage, men direktivet skaber også nye udfordringer for de virksomheder, som arbejder hårdt på at gøre deres tryksager og emballager så bæredygtige og miljøvenlige som muligt med kravet om anvendelse af en ”anti-miljø” mærkat på alle produkter, som indeholder plast.

Publicerat av: 

Wyzo tager et kvantespring fremad med en ny collaborativ pick-&-place delta robot (sidebot)

”Pick-&-place” robotter anvendes til f.eks. at komme små emner i æsker. Indenfor robotverdenen kaldes de delta robotter. Deres nyttelast og rækkevidde er begrænset, men de er ekstremt hurtige, og derfor er de er så velegnede til at pakke ting i deres respektive emballager. Delta robotterne bliver endnu mere effektive, hvis de er udrustede med et […]

Publicerat av: 

Realtime Robotics gør programmering af celler med flere robotter let med vision overvågning og AI

Tidens store tema er cobotter, som uden afskærmning kan arbejde i samme område som mennesker. Et noget mere udfordrende tema er at få flere robotter til at arbejde sammen i samme område med fuld hastighed og uden at støde sammen. Realtime Robotics fra Boston i USA har nu udviklet en software, som lægges ovenpå robottens eget styresystem, og som styrer robotternes bevægelser ved hjælp af avanceret kamera overvågning og AI.

Publicerat av: 

Yaskawa introducerer en ny 6-akset hybrid-cobot med 20 kg løfteevne og 1,7 meters rækkevidde

Udviklingen fortsætter med nye og kraftigere cobotter, som kan arbejde tæt på mennesker uden at behøve beskyttelsesindhegning eller sikkerhedsscanner. Alle cobotter skal stoppe umiddelbart ved en fysisk kontakt med mennesker, så det er cobotternes evne til at registrere den fysiske kontakt og samtidig bremse bevægelsesmomentet, som sætter en stopper for deres størrelse. Indtil nu har grænsen typisk ligget ved en kombination af en løfteevne på ca. 10 kg og en rækkevidde på ca. 1,3 meter med en rimelig cyklustid, men dette ændrer Yaskawa nu med en ny 6-akset cobot med en løfteevne på 20 kg kombineret en rækkevidde 1,7 meter – og en fornuftig cyklustid.

Publicerat av: 

Korrekt valg af indpakning kan være udfordrende. DHL har udgivet et par manualer om valg af indpakning

Man skulle synes, at valget af den korrekte indpakning til forsendelse af diverse varer skulle være en ret så let øvelse. Imidlertid viser en lang række undersøgelser omkring e-handel, at de fleste kunder er både krævende og kritiske i forhold til leverandørens valg af emballage. DHL har netop udgivet et par manualer med råd og vejledning om temaet.

Publicerat av: 

IFR rapporterer om forskellige landes udviklingsstøtte til robotprojekter

IFR – International Federation of Robotics – med kontorer  i USA og Tyskland, har netop udgivet en rapport om de forskellige landes støtteordninger til robotudvikling. Lidt tung, men interessant læsning, fordi rapporten giver en fin indikation de forskellige landes målsætninger omkring robotter og hvilke sektorer for robotudvikling man vælger at støtte og fremme.

Publicerat av: 

Weland introducerer et nyt og mere effektivt højlager med to parallelle håndterings stationer

Weland Solutions er en svensk producent, som har specialiseret sig indenfor højlagre med ergonomiske arbejdspositioner. Højlagre er interessante, fordi man kan lagre langt flere emner på en begrænset plads, og med den indbyggede elevator kan alle emner lynhurtigt bringes frem til arbejdspositionen, så medarbejderen let kan finde og videresende det ønskede emne til kunden.

Publicerat av: 

Sådan skaber Forust nye træprodukter af savsmuld med en Desktop Metal 3D printer

Hvorfor ikke komme savsmuld i 3D printeren og få nye træprodukter med alle den additive produktionsproces’ fordele samtidig med at affaldsproduktet – savsmuld – udnyttes på en ny måde. Det er tanken bag det nye koncept, som er udviklet af den amerikanske start-up virksomhed Forust, som i sidste ende er forbundet til at af de større fabrikanter af 3D printere: Desktop Metal, som er et af de absolut varmeste navne indenfor generel, industriel 3D printing.

Publicerat av: 

HP introducerer 3D printere til fremstilling af papirfiberbaserede emballage værktøjer

Et af de hurtigst voksende emballage markeder er de formstøbte emballager til alverdens elektroniske som f.eks. mobiltelefoner, computere, projektere osv., fordi den formstøbte emballage beskytter produkterne effektivt mod transportskader. Det er naturligvis også oplagt at anvende denne form for emballage til luksusprodukter som f.eks. dyr vin.

Publicerat av: 

Et miljøvenligt skift fra krympefilm til papir til sekundær indpakning af ”rammer” af flasker, dåser og andre former for flydende fødevarer

Traditionelt er den sekundære indpakning af rammer med 12 eller 24 flasker eller dåser af øl, læskedrikke og andre former for flydende fødevarer en plastbaseret krympefilm. Tyske KHS fra Dortmund, som er en af verdens førende leverandører af tapnings- og emballageanlæg tilbyder nu en ny model, som anvender papir i stedet for krympefilm til indpakningen.

Publicerat av: 

En nyt medlem i Fanuc’s LR-Mate familie af små 6-aksede robotter med en løfteevne på 14 kg og rækkevidde på 911 mm

Fanuc har introduceret en ny lille 6-akset robot i sin LR-Mate familie. Nyttelasten er på 14 kg og en rækkevidde på 911 mm. Det er værd at bemærke, at der ikke er tale om en cobot, så denne nye lille robot kræver en afskærmning eller sikkerheds scanner beskyttelse ved en lang række applikationer.

Publicerat av: 

Et papirbaseret fleksibelt og miljøvenligt laminat i stedet for formstøbte plastemballager til daglig- og medicinalvarer

Formstøbte plastemballager til f.eks. tuber, bægre og æsker anvendes i stor udstrækning af både dagligvare- og medicinalindustrien, ofte med en påkrympet, trykt inmould plastfolie. Den svenske papirmasse producent BillerudKorsnäs har nu udviklet et papirbaseret, fleksibelt og miljøvenligt laminat til erstatning for formstøbte plastemballager.

Publicerat av: