RFID teknologien giver fantastiske muligheder til styring og effektivisering af produktions- og lagerprocesser – og meget andet

En RFID-tag (Radio Frequency ID) kommunikerer med en RFID modtager og et computer system. Illustration: Wikipedia

Der er sikkert mange, som ikke rigtig ved, hvad RFID (Radio Frequency ID) teknologien går ud på – og især hvad den kan bruges til – selv om de fleste af os allerede er i daglig kontakt med den. Vores Brobizz er en form for en RFID enhed, og de fleste af os har kreditkort eller nøglevedhæng med en RFID-tag. Lad os se lidt nærmere på, hvad RFID teknologien er og hvad den kan bruges til.

 

RFID-tags i kreditkort, nøglevedhæng og armbånd. Illustration: RD Data

Aktive og passive tags

En RFID-tag er en lille enhed, som udsender eller reflekterer radiobølger, som kan opfanges af en RFID modtager. Der findes grundlæggende to slags RFID-tags: Aktive og passive. De aktive tags har et batteri og kan aktivt sende signaler, mens de passive kun kan svare på signaler fra en aktiv modtager. Typisk kan de aktive tags programmeres til at have en rækkevidde på op til ca. 500 meter, mens de passive – afhængig af den valgte bølgelængde – kun har en rækkevidde på nogle få centimeter og op til 10-15 meter. De aktive tags må være af en vis størrelse for at kunne rumme batteriet, men de passive kan gøres så små, at de i princippet kan trykkes på en film. Hitachi fra Japan fremstiller p.t. verdens mindste RFID-tag på 0,05*0,05 mm. I modsætning til streg- og QR-koder behøver en RFID-tag ikke at være synlig for modtageren. Det betyder, at RFID modtageren kan registrere alle emner som befinder sig på et givet område og – som f.eks. – er inde i en lukket kasse.

RFID-tags trykt som etiketter på en flexomaskine. Illustration KYMC

Programmérbare RFID-tags

De helt simple RFID-tags indeholder en given informationsmængde – man kan sige: ligesom en stregkode. De mere avancerede RFID-tags kan programmeres, og det er rigtig smart, fordi så kan de individualiseres i forhold til de emner, som de vedhæftes – og eventuelt genbruges. Hvis man som smartphone forhandler RFID-tagger alle de nye smartphones, som indkøbes, med individuel information, ved man eksakt hvornår hver smartphone er modtaget, hvor den er opbevaret, og hvornår den er blevet solgt. Med det rigtige datasystem kan informationen også forbindes til køberen.

Man får i ”real-time” en løbende status over lagersituationen, og med det rigtige datasystem kan der også automatisk genbestilles nye enheder så lageret aldrig bliver tomt.

Hvis alle varer i et supermarked har passive RFID-tags behøver kunden blot at lægge alle varerne i indkøbskurven og gå gennem udgangen med RFID modtageren. Alle varer registreres på et split-sekund og regningen kan sendes elektronisk til kunden, mens beløbet automatisk trækkes fra kreditkortet. Det kan ikke blive lettere.

De menneskelige faktorer

Der er naturligvis intet som forhindrer, at en medarbejder udrustes med en RFID-tag. Man får så totalt check på medarbejderens aktiviteter i løbet af arbejdsdagen, og arbejdsindsatsen kan eventuelt vurderes og effektiviseres. Det er næppe, politisk,  den mest fornuftige anvendelse af RFID teknologien, men det er teknisk muligt.

Der er også virksomheder, som bekæmper ”svind” ved at kombinere RFID teknologien med kamera overvågning. RFID systemet registrerer tidspunktet for hvornår RFID-taggen passerer RFID modtageren, og så er det bare at kigge på overvågningsfilmen og se, hvem som passerede RFID modtageren på dette tidspunkt.

Man kan naturligvis også anvende RFID i forhold Covid 19. Kinexon fra München har netop introduceret et armbåndsur, som registrerer afstanden mellem en virksomheds medarbejdere – det kræver, at alle har et sådant ur – og advarer brugeren om, at nogle kolleger er på vej til at komme for tæt på. Kun fantasien sætter grænserne for en kreativ anvendelse af RFID.

Armbåndsur, som advarer om Covid 19 sikkerhedsafstand. Illustration: Kinexon

Illustration: Kinexon

”Real-time” kontrol af produktionsprocessen

Med det rigtige valg af RFID-tags kan produktionsprocessen følges i real-time gennem alle produktionsled. Selv hvis produktet flyttes fra palle til palle kræves det blot, at hver palle har en programmérbar RFID-tag, så informationen om produktet løbende flyttes fra tag til tag.

RFID overvågning af produktionsprocessen. Illustration: Kinexon

Priser

De enkleste passive RFID-tags koster p.t. omkring 50 øre, men som alt andet, bliver ting løbende billigere i forbindelse med produktudvikling og serieproduktion, så det er svært at spå om, hvor den nedre prisgrænse er. De aktive RFID-tags med batteri og sendere koster meget mere, især hvis de også skal være små, så her kan prisen let blive DKK 500 eller mere, men igen, disse aktive RFID-tags kan om-programmeres og genbruges mange gange.

Du kan finde mere om RFID teknologien her:

Du kan læse mere om Mojix og RFID her:

Du kan finde mere om RD Data of RFID chips her

Publicerat av: 

Del artiklen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Finske Paptic introducerer et papirbaseret materiale med plast egenskaber

Finske Paptic blev etableret i 2015 for at fremstille og markedsføre et cellulose- og lignin-baseret, patenteret papir, som er modificeret så papiret opfører sig som plastic med hensyn til hårdhed, slid og fleksibilitet, ligesom det, som plast, afgiver meget lidt lyd når det krølles sammen. Det egner sig derfor fortrinligt til at erstatte plastic i en lang række produkter.

Publicerat av: 

Slidte bildæk og andre polysteren produkter kan recycles effektivt med Pyrowave’s elektisk-kemiske proces

Polysteren (ca. 10% af Danmarks samlede plastforbrug) udgør sammen med polyethylen (PE) og polypropylen (PP) de tre plasttyper som vi er allermest i daglig kontakt med. Styren anvendes også som kunstgummi i bildæk (som så nok forøger Danmarks forbrug af styren/polystyren til mere end 10%). Recycling af bildæk er kompliceret og giver en dårlig gummikvalitet, så ca. 50% af alle kasserede dæk brændes bare for at skabe energi, f.eks. i cementproduktion, mens resten, som granulat, blandes i asfalt og cement produkter. Det er et voldsomt resursespild, som Michelin nu vil gøre noget ved gennem et samarbejde med canadiske Pyrowave.

Publicerat av: 

Rapport: Udviklingen i logistikbranchen driver robot-automatisering

I kølvandet på pandemien er de langsigtede tendenser i branchen, såsom mangel på arbejdskraft, vækst i distributionskanaler og e-handel, accelereret. På trods af den øgede efterspørgsel siger ni ud af ti logistik- og transportvirksomheder, at deres virksomhed er blevet negativt påvirket af pandemien. Dette driver investeringerne i robotter og automatisering frem, ifølge en ny rapport fra ABB.

Publicerat av: 

Emballagedagen – om innovation og grønne løsninger – Middelfart, den 6. oktober

Den 6.oktober kl. 12.00 i Middelfart har Grakom inviteret til en dag i emballagens tegn. Emballagen har været under pres i snart lang tid. Emballage kan dog ikke undværes, og fokus på miljø og klima i forbindelse med emballage er stort. Men er de bæredygtige alternativer virkelig så bæredygtige? Det er blandt andet et af de emner, der vil blive debatteret på Emballagedagen.

Publicerat av: 

”The Holy Grail” konceptet til affaldssortering skal nu afprøves i Danmark

Den 10. maj skrev Pack & Move om et nyt revolutionerende koncept til mærkning af alle former for emballage – og for den sags skyld alle trykte medier. Konceptet går ud på at lægge alle informationer om produktet ind i selve billedet og lade billedet være bæreren af informationen, som f.eks. også kan anvendes til at sortere emballage i forskellige grupper: Karton, plast, glas etc.

Publicerat av: 

Automatisk affaldssortering – Et besøg hos Jacob Kortbek fra Teknologisk Institut i Odense

Mine bedsteforældre havde ikke nedstyrtningsskakt, så de skulle selv bære alt affald hen til ejendommens centrale skraldespande. Så kom nedstyrtningsskakten, så man kunne komme af med affaldet på en komfortabel måde. Så kom alle kravene om affaldssortering (som er helt relevante for at kunne udnytte og genbruge affald på den mest optimale måde) men i processen døde nedstyrtningsskakten, så det i dag er lige så kompliceret at komme af med affaldet som på mine bedsteforældres tid – og måske tilmed mere, fordi alt jo nu skal sorteres. Det virker jo helt grotesk, når vi alle sammen jagter den mest komfortable tilværelse. Hvordan kan vi gøre vores affaldsgenerering- og håndtering forbrugervenlig – og samtidig gøre den miljørigtig?

Publicerat av: 

Over 3.000 med interesse for robotter besøgte Teknologisk Instituts RobotBrag 2021

Teknologisk Institut havde i torsdags sat alle sejl til og arrangeret en forrygende robotudstilling i deres lokaler i Odense, som dog langtfra var store nok til at huse alle de mere end 100 udstillere og de mange forskellige robot applikationer. Derfor havde man også rejst et helt cirkustelt for at få plads til alle. Udstillingen var fint besøgt allerede fra den åbnede, og til slut havde mere end 3.000 robotinteresserede personer lagt vejen forbi.

Publicerat av: 

Sappi og russiske ISBC introducerer et nyt papir med indstøbte RFID sendere

Papirleverandøren Sappi har netop offentliggjort, at man begynder at sælge papir med indstøbte RFID sendere. Et nærmere studie viser, at papiret kommer fra russiske ISBC. Sappi oplyser, at man kan trykke på papiret med de fleste kendte trykmetoder, dvs. med f.eks. konventionelle offsetmaskiner og HP Indigo, som jo også er en offsetmaskine. Det, som man kunne frygte, er, at trykket på papiret ville kunne ødeligge RFID senderen, men det sker åbenbart ikke. Man kan naturligvis også trykke med kontaktfri inkjet.

Publicerat av: 

Exoskeletter gør de tunge løft op til 30% lettere

På RobotBrag 2021 blev redaktøren opmærksom på, at exoskeletter, som hjælper med at gøre de tunge løft lettere, allerede blev introduceret på det danske marked i 2019. Det viste sig også, at der er danske start-ups, støttet af Odense Robotics som også er i gang med at udvikle exoskeletter. Det er jo altid fint at få åbnet øjnene for nye, positive tiltag.

Publicerat av: