Paradokserne omkring genanvendelse af papir og karton i stedet for plast i fødevareindustrien vokser

Det nye EU mærke om plast i produkter

Det nye EU mærke om plast i éngangs emballage træder i kraft 3. juli. 

Et nyt EU direktiv om éngangsemballage træder i kraft den 3. juli 2021

Miljøminister Lea Wermelin har netop offentliggjort et nyt EU direktiv om markedsføring og mærkning af éngangs plastprodukter. Principielt er det jo fantastisk, at EU nu for alvor går i gang med at fremme brugen af miljøvenligt papir og karton til éngangs emballage, men direktivet skaber også nye udfordringer for de virksomheder, som arbejder hårdt på at gøre deres tryksager og emballager så bæredygtige og miljøvenlige som muligt med kravet om anvendelse af en ”anti-miljø” mærkat på alle produkter, som indeholder plast.

Genbrugskarton til fødevare emballage

Min rejse ind i denne komplekse problemstilling startede med en samtale om noget helt andet med Michael Kjeldsmark fra trykkeriet Kailow i Rødovre. Vi berørte også genbrugskarton til fødevarer, f.eks. de æsker og bægre som f.eks. McDonalds og Burger Kings anvender, og så oplyste Michael, at man, i praksis, slet ikke rigtig kan anvende genbrugskarton til dem med Fødevarestyrelsens nuværende krav til emballagen. Kailow har indtil videre taget konsekvensen af dette og anbefaler karton produceret med 100% jomfruelige fibre, når der skal fremstilles produkter, som opfylder Svanemærkekriterierne 047 (om engangsemballage). Egentlig er det paradoksalt, at Svanemærket 047 ikke accepterer genbrugskarton, fordi det jo direkte er imod den generelle miljømålsætning om at anvende så meget genanvendeligt materiale som muligt – for miljøets skyld, men dét gør 047 altså ikke.

Men min største største frustration lige nu er altså, siger Michael Kjeldsmark, at når nu alle hos Kailow har gjort deres yderste for at fremstille en så bæredygtig og miljøvenlig tryksag eller emballage som overhovedet muligt med dagens teknologi, så skal vi, lige til sidst, sige til kunden: ”Vi er lige nødt til at sætte denne anti-miljø etiket så synligt som muligt på din tryksag”. Det er jo ikke ligefrem fremmende for et miljøvenligt salg.

Michael Kjeldsmark fra trykkeriet Kailow i Rødovre

Fødevarestyrelsen

Næste kontakt er til Mette Holm hos Fødevarestyrelsen, som henviste til skrivelsen om emballage og fødevarer:
Kildematerialer eller råvarer kan være af meget forskelligartet sammensætning. Det kan være papirråvarer beregnet til fødevarekontakt over til papir, der stammer fra aviser og ugeblade. Ved vurdering af, om det færdige materiale er lovligt at anvende ifølge bestemmelserne i Forordning 1935/2004, specielt artikel 3, skal man kende sammensætningen af den råvare, der er anvendt til det genvundne papir. 
 
Generelt er risikoen for overførsel af uønskede stoffer fra emballage til fødevarer størst ved kontakt med fede fødevarer. Derfor bør genvundet papir ikke anvendes i direkte kontakt med denne type fødevarer, med mindre kildematerialet tidligere har været beregnet til dette formål.

Det er altså ikke ulovligt at anvende genbrugskarton til fødevarer – så længe, at leverandøren ned til mindste detalje kan oplyse kartonen’s totale kemiske sammensætning. Vi blev enige om, at dette nok er et vanskeligt krav at opfylde, men for at få mere data om dette har vi kontaktet StoraEnso, som arbejder på sagen og snarest vender tilbage.

 

McDonalds har en meget strikt miljømålsætning, som skal nås inden 2025

Næste kontakt er til McDonalds, hvor kommunikationschef Pia Tobberup bekræfter, at McDonalds arbejder seriøst på at opfylde deres internationale målsætning om at alle deres produkter og emballager skal være bæredygtige og miljøvenlige inden 2025. Det giver nogle klare udfordringer,  fordi man ved anvendelse af genanvendelige papir- og kartonmaterialer fra bæredygtigt skovbrug, principielt er nødt til at påføre en beskyttende plast-barriere ind mod føde- eller drikkevaren, og da McDonalds’ målsætning også kræver en udfasning af plast, har man noget af en udfordring.

 

Kommunikationschef Pia Tobberup fra Mc Donalds er ansvarlig for udviklingen af det bæredygtige koncept

Kommunikationschef Pia Tobberup fra Mc Donalds er ansvarlig for udviklingen af det bæredygtige koncept

McDonalds har i løbet af Covid-19 perioden forøget sit take-away salg ganske betragteligt, og det er naturligvis vældig godt, men det betyder også, at man har mistet kontroller over, hvad der sker med emballagen, efter at den har forladt restauranten. McDonalds målsætning er, at al emballage genanvendes i den udstrækning, at det lader sig gøre for bl.a. at eliminere den afbrænding, som genererer CO2-udslippene, men her kommer både den manglende kontrol over emballagen samt den beskyttende plast-barriere forstyrrende ind i billedet, så Pia Tobberup er klar over, at her er nogle udfordringer, som der skal arbejdes med for at 2025 målsætningen skal opfyldes.

Vi har i dette nyhedsbrev skrevet om et par nye lakker, som kan erstatte en plast som den beskyttende barriere ind mod fødevaren, og vi arbejder videre med, om disse lakker har de nødvendige EU godkendelser og i øvrigt er så langt i udviklingsprocessen, at de kan anvendes i daglig brug af trykkerierne.

Vi arbejder videre med denne interessante sag og vil komme med nye oplysninger, når de dukker op – ligesom alle kreative indspil modtages med interesse.

Du kan læse Fødevarestyrelsens skrift om papir, pap og fødevarer her

Du kan læse Miljøministeriets bekendtgørelse om éngangsplastprodukter her

Du kan læse om McDonalds politik om affald og emballage her

Her kan de læse mere om Kailows indspil om at trykke med omtanke

 

Publicerat av: 

Del artiklen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Paradokserne omkring genanvendelse af papir og karton i stedet for plast i fødevareindustrien vokser

Miljøminister Lea Wermelin har netop offentliggjort et nyt EU direktiv om markedsføring og mærkning af éngangs plastprodukter (træder i kraft 3. juli 2021). Principielt er det jo fantastisk, at EU nu for alvor går i gang med at fremme brugen af miljøvenligt papir og karton til éngangs emballage, men direktivet skaber også nye udfordringer for de virksomheder, som arbejder hårdt på at gøre deres tryksager og emballager så bæredygtige og miljøvenlige som muligt med kravet om anvendelse af en ”anti-miljø” mærkat på alle produkter, som indeholder plast.

Publicerat av: 

Wyzo tager et kvantespring fremad med en ny collaborativ pick-&-place delta robot (sidebot)

”Pick-&-place” robotter anvendes til f.eks. at komme små emner i æsker. Indenfor robotverdenen kaldes de delta robotter. Deres nyttelast og rækkevidde er begrænset, men de er ekstremt hurtige, og derfor er de er så velegnede til at pakke ting i deres respektive emballager. Delta robotterne bliver endnu mere effektive, hvis de er udrustede med et […]

Publicerat av: 

Realtime Robotics gør programmering af celler med flere robotter let med vision overvågning og AI

Tidens store tema er cobotter, som uden afskærmning kan arbejde i samme område som mennesker. Et noget mere udfordrende tema er at få flere robotter til at arbejde sammen i samme område med fuld hastighed og uden at støde sammen. Realtime Robotics fra Boston i USA har nu udviklet en software, som lægges ovenpå robottens eget styresystem, og som styrer robotternes bevægelser ved hjælp af avanceret kamera overvågning og AI.

Publicerat av: 

Yaskawa introducerer en ny 6-akset hybrid-cobot med 20 kg løfteevne og 1,7 meters rækkevidde

Udviklingen fortsætter med nye og kraftigere cobotter, som kan arbejde tæt på mennesker uden at behøve beskyttelsesindhegning eller sikkerhedsscanner. Alle cobotter skal stoppe umiddelbart ved en fysisk kontakt med mennesker, så det er cobotternes evne til at registrere den fysiske kontakt og samtidig bremse bevægelsesmomentet, som sætter en stopper for deres størrelse. Indtil nu har grænsen typisk ligget ved en kombination af en løfteevne på ca. 10 kg og en rækkevidde på ca. 1,3 meter med en rimelig cyklustid, men dette ændrer Yaskawa nu med en ny 6-akset cobot med en løfteevne på 20 kg kombineret en rækkevidde 1,7 meter – og en fornuftig cyklustid.

Publicerat av: 

Korrekt valg af indpakning kan være udfordrende. DHL har udgivet et par manualer om valg af indpakning

Man skulle synes, at valget af den korrekte indpakning til forsendelse af diverse varer skulle være en ret så let øvelse. Imidlertid viser en lang række undersøgelser omkring e-handel, at de fleste kunder er både krævende og kritiske i forhold til leverandørens valg af emballage. DHL har netop udgivet et par manualer med råd og vejledning om temaet.

Publicerat av: 

IFR rapporterer om forskellige landes udviklingsstøtte til robotprojekter

IFR – International Federation of Robotics – med kontorer  i USA og Tyskland, har netop udgivet en rapport om de forskellige landes støtteordninger til robotudvikling. Lidt tung, men interessant læsning, fordi rapporten giver en fin indikation de forskellige landes målsætninger omkring robotter og hvilke sektorer for robotudvikling man vælger at støtte og fremme.

Publicerat av: 

Weland introducerer et nyt og mere effektivt højlager med to parallelle håndterings stationer

Weland Solutions er en svensk producent, som har specialiseret sig indenfor højlagre med ergonomiske arbejdspositioner. Højlagre er interessante, fordi man kan lagre langt flere emner på en begrænset plads, og med den indbyggede elevator kan alle emner lynhurtigt bringes frem til arbejdspositionen, så medarbejderen let kan finde og videresende det ønskede emne til kunden.

Publicerat av: 

Sådan skaber Forust nye træprodukter af savsmuld med en Desktop Metal 3D printer

Hvorfor ikke komme savsmuld i 3D printeren og få nye træprodukter med alle den additive produktionsproces’ fordele samtidig med at affaldsproduktet – savsmuld – udnyttes på en ny måde. Det er tanken bag det nye koncept, som er udviklet af den amerikanske start-up virksomhed Forust, som i sidste ende er forbundet til at af de større fabrikanter af 3D printere: Desktop Metal, som er et af de absolut varmeste navne indenfor generel, industriel 3D printing.

Publicerat av: 

HP introducerer 3D printere til fremstilling af papirfiberbaserede emballage værktøjer

Et af de hurtigst voksende emballage markeder er de formstøbte emballager til alverdens elektroniske som f.eks. mobiltelefoner, computere, projektere osv., fordi den formstøbte emballage beskytter produkterne effektivt mod transportskader. Det er naturligvis også oplagt at anvende denne form for emballage til luksusprodukter som f.eks. dyr vin.

Publicerat av: 

Et miljøvenligt skift fra krympefilm til papir til sekundær indpakning af ”rammer” af flasker, dåser og andre former for flydende fødevarer

Traditionelt er den sekundære indpakning af rammer med 12 eller 24 flasker eller dåser af øl, læskedrikke og andre former for flydende fødevarer en plastbaseret krympefilm. Tyske KHS fra Dortmund, som er en af verdens førende leverandører af tapnings- og emballageanlæg tilbyder nu en ny model, som anvender papir i stedet for krympefilm til indpakningen.

Publicerat av: 

En nyt medlem i Fanuc’s LR-Mate familie af små 6-aksede robotter med en løfteevne på 14 kg og rækkevidde på 911 mm

Fanuc har introduceret en ny lille 6-akset robot i sin LR-Mate familie. Nyttelasten er på 14 kg og en rækkevidde på 911 mm. Det er værd at bemærke, at der ikke er tale om en cobot, så denne nye lille robot kræver en afskærmning eller sikkerheds scanner beskyttelse ved en lang række applikationer.

Publicerat av: 

Et papirbaseret fleksibelt og miljøvenligt laminat i stedet for formstøbte plastemballager til daglig- og medicinalvarer

Formstøbte plastemballager til f.eks. tuber, bægre og æsker anvendes i stor udstrækning af både dagligvare- og medicinalindustrien, ofte med en påkrympet, trykt inmould plastfolie. Den svenske papirmasse producent BillerudKorsnäs har nu udviklet et papirbaseret, fleksibelt og miljøvenligt laminat til erstatning for formstøbte plastemballager.

Publicerat av: