Tesla introducerer en humanoid robot 100 år efter Capeks introduktion af humanoide robotter

Tesla’s nye robot, som mere er en android end en konventionel robot. Ill. Tesla

Forfatterens Karel Capek’s introduktion af humanoide robotter og navnet robot (slave) for 100 år siden. Ill. Wikipedia

Med en sædvanlig sans for mediedækning introducerede Elon Musk for 14 dage siden en Tesla Bot, som, ifølge Elon Musk, vil revolutionere robotindustrien. Der er ikke tale om en konventionel robot, men derimod nærmest en android – en menneskelig kloning.

Du kan se Elon Musks introduktion af Tesla Bot her:

Elon Musk påstår med sædvanlig beskedenhed, at Tesla er verdens største robotvirksomhed, fordi Tesla bilerne principielt er robotter på hjul – en påstand, som redaktøren så absolut ikke er enig i. Tesla har naturligvis en masse konventionelle robotter installeret på fabrikkerne, men en specialiseret viden om udvikling og produktion af robotternes manipulatorer (arme) har man næppe. Derimod er der ingen tvivl om, at Tesla er blandt dem, som har allermest erfaring i udvikling af hjernen (robot controlleren) både med hensyn til hardware og software delen.

Tesla’s DoJo supercomputer

Alle fremtidens robotter kommer til at arbejde uden nogen som helst form for sikkerhedsafskærmning, så den fælles udfordring for både autonome biler og robotter er, at man på kortest mulige tid (principielt i ”realtime”) skal kunne analysere det område, som man bevæger sig i og drage de rigtige konklusioner om, hvad man skal gøre. I robotbranchen arbejder f.eks. Realtime Robotics – rtr.ai – som vi tidligere har omtalt i dette nyhedsbrev med samme udfordringer som Tesla og alle de store bilfabrikanter gør i bilbranchen.

Et nøjere studie af Tesla’s nye DoJo supercomputer viser, at den f.eks. er omkring 4 gange hurtigere og mindre energiforbrugende end alle andre computere baseret på kredsløb fra f.eks. Intel og Apple. Yderligere er Tesla’s supercomputer også udviklet specielt med det formål at lære – og drage konsekvenser af lærdommen – hvilket gør DoJo supercomputeren ekstremt velegnet til netop at indsamle BigData om områder, som man bevæger sig i, bearbejde dem med AI og reagere på den optimale måde. Åbenbart er kredsløb, som er fokuserede på specielle applikationer meget hurtigere til de specifikke opgaver end standardkredsløb, som er udviklede til at udføre mange forskellige applikationer – ny lærdom for redaktøren! Tesla har altså taget et kvantespring fremad i udviklingen af hardware til bil- og robot-hjerner, hvilket giver nye muligheder for også at udvikle hurtigere og mere avanceret software til begge industrier. Med derfra og til at kunne fremstille robotter bedre end de etablerede robotfabrikanter er der nok et stykke vej.

Hvis man virkelig vil have en nørdet vurdering af Tesla’s nye DoJo supercomputer, kan du finde Anastasia’s video her:

Du kan finde flere nørdede videoer om trykte kredsløb og computere på YouTube – Anastasia in Tech.

Publicerat av: 

Del artiklen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Finske Paptic introducerer et papirbaseret materiale med plast egenskaber

Finske Paptic blev etableret i 2015 for at fremstille og markedsføre et cellulose- og lignin-baseret, patenteret papir, som er modificeret så papiret opfører sig som plastic med hensyn til hårdhed, slid og fleksibilitet, ligesom det, som plast, afgiver meget lidt lyd når det krølles sammen. Det egner sig derfor fortrinligt til at erstatte plastic i en lang række produkter.

Publicerat av: 

Slidte bildæk og andre polysteren produkter kan recycles effektivt med Pyrowave’s elektisk-kemiske proces

Polysteren (ca. 10% af Danmarks samlede plastforbrug) udgør sammen med polyethylen (PE) og polypropylen (PP) de tre plasttyper som vi er allermest i daglig kontakt med. Styren anvendes også som kunstgummi i bildæk (som så nok forøger Danmarks forbrug af styren/polystyren til mere end 10%). Recycling af bildæk er kompliceret og giver en dårlig gummikvalitet, så ca. 50% af alle kasserede dæk brændes bare for at skabe energi, f.eks. i cementproduktion, mens resten, som granulat, blandes i asfalt og cement produkter. Det er et voldsomt resursespild, som Michelin nu vil gøre noget ved gennem et samarbejde med canadiske Pyrowave.

Publicerat av: 

Rapport: Udviklingen i logistikbranchen driver robot-automatisering

I kølvandet på pandemien er de langsigtede tendenser i branchen, såsom mangel på arbejdskraft, vækst i distributionskanaler og e-handel, accelereret. På trods af den øgede efterspørgsel siger ni ud af ti logistik- og transportvirksomheder, at deres virksomhed er blevet negativt påvirket af pandemien. Dette driver investeringerne i robotter og automatisering frem, ifølge en ny rapport fra ABB.

Publicerat av: 

Emballagedagen – om innovation og grønne løsninger – Middelfart, den 6. oktober

Den 6.oktober kl. 12.00 i Middelfart har Grakom inviteret til en dag i emballagens tegn. Emballagen har været under pres i snart lang tid. Emballage kan dog ikke undværes, og fokus på miljø og klima i forbindelse med emballage er stort. Men er de bæredygtige alternativer virkelig så bæredygtige? Det er blandt andet et af de emner, der vil blive debatteret på Emballagedagen.

Publicerat av: 

”The Holy Grail” konceptet til affaldssortering skal nu afprøves i Danmark

Den 10. maj skrev Pack & Move om et nyt revolutionerende koncept til mærkning af alle former for emballage – og for den sags skyld alle trykte medier. Konceptet går ud på at lægge alle informationer om produktet ind i selve billedet og lade billedet være bæreren af informationen, som f.eks. også kan anvendes til at sortere emballage i forskellige grupper: Karton, plast, glas etc.

Publicerat av: 

Automatisk affaldssortering – Et besøg hos Jacob Kortbek fra Teknologisk Institut i Odense

Mine bedsteforældre havde ikke nedstyrtningsskakt, så de skulle selv bære alt affald hen til ejendommens centrale skraldespande. Så kom nedstyrtningsskakten, så man kunne komme af med affaldet på en komfortabel måde. Så kom alle kravene om affaldssortering (som er helt relevante for at kunne udnytte og genbruge affald på den mest optimale måde) men i processen døde nedstyrtningsskakten, så det i dag er lige så kompliceret at komme af med affaldet som på mine bedsteforældres tid – og måske tilmed mere, fordi alt jo nu skal sorteres. Det virker jo helt grotesk, når vi alle sammen jagter den mest komfortable tilværelse. Hvordan kan vi gøre vores affaldsgenerering- og håndtering forbrugervenlig – og samtidig gøre den miljørigtig?

Publicerat av: 

Over 3.000 med interesse for robotter besøgte Teknologisk Instituts RobotBrag 2021

Teknologisk Institut havde i torsdags sat alle sejl til og arrangeret en forrygende robotudstilling i deres lokaler i Odense, som dog langtfra var store nok til at huse alle de mere end 100 udstillere og de mange forskellige robot applikationer. Derfor havde man også rejst et helt cirkustelt for at få plads til alle. Udstillingen var fint besøgt allerede fra den åbnede, og til slut havde mere end 3.000 robotinteresserede personer lagt vejen forbi.

Publicerat av: 

Sappi og russiske ISBC introducerer et nyt papir med indstøbte RFID sendere

Papirleverandøren Sappi har netop offentliggjort, at man begynder at sælge papir med indstøbte RFID sendere. Et nærmere studie viser, at papiret kommer fra russiske ISBC. Sappi oplyser, at man kan trykke på papiret med de fleste kendte trykmetoder, dvs. med f.eks. konventionelle offsetmaskiner og HP Indigo, som jo også er en offsetmaskine. Det, som man kunne frygte, er, at trykket på papiret ville kunne ødeligge RFID senderen, men det sker åbenbart ikke. Man kan naturligvis også trykke med kontaktfri inkjet.

Publicerat av: 

Exoskeletter gør de tunge løft op til 30% lettere

På RobotBrag 2021 blev redaktøren opmærksom på, at exoskeletter, som hjælper med at gøre de tunge løft lettere, allerede blev introduceret på det danske marked i 2019. Det viste sig også, at der er danske start-ups, støttet af Odense Robotics som også er i gang med at udvikle exoskeletter. Det er jo altid fint at få åbnet øjnene for nye, positive tiltag.

Publicerat av: