Finske Paptic introducerer et papirbaseret materiale med plast egenskaber

Toilettaske fremstillet af Paptic papir med plastic egenskaber. Ill: Paptic

Finske Paptic blev etableret i 2015 for at fremstille og markedsføre et cellulose- og lignin-baseret, patenteret papir, som er modificeret så papiret opfører sig som plastic med hensyn til hårdhed, slid og fleksibilitet, ligesom det, som plast, afgiver meget lidt lyd når det krølles sammen. Det egner sig derfor fortrinligt til at erstatte plastic i en lang række produkter.

Paptic er grundlagt af tre finner med lang tids erfaring indenfor papir- og masse-fremstilling, og vi har spurgt Tuomas Mustonen om deres fantastiske papir.

Tuomas Mustonen, administrerende direktør for Paptic. Ill: Paptic

Pack & Move: Hvad er hemmeligheden bag jeres papir?

TM: Der er selvfølgelig nogle hemmeligheder, som jeg ikke kan fortælle om, men grundlæggende er vores patenterede papir 100% baseret på cellulose og ligning fibre, og det betyder, at det er kan blandes med alt andet normalt papir og karton i en genbrugsproduktion. Men det opfører sig som plast.

Pack & Move: Kan I fremstille karton?

TM: Vi fremstiller papir fra 40 til 140 g/m2, så vi fremstiller ikke karton. Fleksibiliteten, som jo er en af nøglefaktorerne til at vi kan erstatte fleksibelt plastic, gør at vi ikke kan fremstille karton. Fleksibiliteten gør, at vores papir er ekstremt velegnet til flexible packaging produkter, bæreposer og andre former for emballage som ellers anvender plastic. Samtidig er massefylden for vores papir højere end normalt papir, så vores 40 g papir fylder faktisk 30%-50% mindre en sammenligneligt papir.

Pack & Move: Er der udfordringer, når der skal trykkes på papiret?

TM: Man kan trykke på vores papir med de kendte processer: offset, digital, flexo og dybtryk, og da materialet er papir, er udfordringerne ved at trykke med vandbaseret offset på plast elimineret, selv om papiret faktisk opfører sig som plast

Pack & Move: Findes jeres papir som klar film?

TM: Nej. Ligesom der ikke fremstilles gennemsigtigt papir kan vi heller ikke gøre vores papir gennemsigtigt. Vi kan altså ikke erstatte den gennemsigtige plastfilm.

Pack & Move: Plasticposer kan typisk genbruges. Hvordan med jeres papirposer?

TM: Vores papir opfører sig som plast, så vores papirposer kan genbruges mange gange. De kan også foldes sammen og foldes ud igen, fordi fibrene ikke knækkes på samme måde som ved normalt papir. Vores undersøgelser viser, at vores poser normalt genbruges 8-10 gange før de smides ud og genbruges til nyt papir.

Paptic pose til forskelligt tørt indhold. Ill: Paptic

Pack & Move: Kan jeres papir bruges til at palle væsker?

TM: Vores papir er som normalt papir vandsugende, så det egner sig ikke til at emballere væsker. I forbindelse med flexible packaging er vores materialer særdeles velegnede til tørre produkter, som f.eks. piller, kaffe etc., men de kan ikke anvendes til f.eks. supper.

Pack & Move: Kan jeres papir foldes på samme stille måde som plast?

TM: Ja, vores papir opfører sig som plast og kan dermed foldes mange gange uden at gå i stykker, og vores papir støjer ikke på samme måde som normalt papir. Vi ved ikke, om denne feature er specielt positiv, men i hvert fald støjer det ikke i biografen, hvis det er vores papir, som anvendes til slikposerne.

Pack & Move: Er i ved at udvikle nogle nye papirtyper?

TM: Nu er vi jo lige gået i gang med at markedsføre vores ret så revolutionerende papir i hele verden, så vi har nok at se til, men måske kunne det være interessant, hvis vores papir også kunne være isolerende så varme eller kolde produkter kunne holde sig længere i vores emballager.

Du kan læse mere om Paptic her:

Du kan se en film om Paptic her:

 

 

 

Publicerat av: 

Del artiklen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Finske Paptic introducerer et papirbaseret materiale med plast egenskaber

Finske Paptic blev etableret i 2015 for at fremstille og markedsføre et cellulose- og lignin-baseret, patenteret papir, som er modificeret så papiret opfører sig som plastic med hensyn til hårdhed, slid og fleksibilitet, ligesom det, som plast, afgiver meget lidt lyd når det krølles sammen. Det egner sig derfor fortrinligt til at erstatte plastic i en lang række produkter.

Publicerat av: 

Slidte bildæk og andre polysteren produkter kan recycles effektivt med Pyrowave’s elektisk-kemiske proces

Polysteren (ca. 10% af Danmarks samlede plastforbrug) udgør sammen med polyethylen (PE) og polypropylen (PP) de tre plasttyper som vi er allermest i daglig kontakt med. Styren anvendes også som kunstgummi i bildæk (som så nok forøger Danmarks forbrug af styren/polystyren til mere end 10%). Recycling af bildæk er kompliceret og giver en dårlig gummikvalitet, så ca. 50% af alle kasserede dæk brændes bare for at skabe energi, f.eks. i cementproduktion, mens resten, som granulat, blandes i asfalt og cement produkter. Det er et voldsomt resursespild, som Michelin nu vil gøre noget ved gennem et samarbejde med canadiske Pyrowave.

Publicerat av: 

Rapport: Udviklingen i logistikbranchen driver robot-automatisering

I kølvandet på pandemien er de langsigtede tendenser i branchen, såsom mangel på arbejdskraft, vækst i distributionskanaler og e-handel, accelereret. På trods af den øgede efterspørgsel siger ni ud af ti logistik- og transportvirksomheder, at deres virksomhed er blevet negativt påvirket af pandemien. Dette driver investeringerne i robotter og automatisering frem, ifølge en ny rapport fra ABB.

Publicerat av: 

Emballagedagen – om innovation og grønne løsninger – Middelfart, den 6. oktober

Den 6.oktober kl. 12.00 i Middelfart har Grakom inviteret til en dag i emballagens tegn. Emballagen har været under pres i snart lang tid. Emballage kan dog ikke undværes, og fokus på miljø og klima i forbindelse med emballage er stort. Men er de bæredygtige alternativer virkelig så bæredygtige? Det er blandt andet et af de emner, der vil blive debatteret på Emballagedagen.

Publicerat av: 

”The Holy Grail” konceptet til affaldssortering skal nu afprøves i Danmark

Den 10. maj skrev Pack & Move om et nyt revolutionerende koncept til mærkning af alle former for emballage – og for den sags skyld alle trykte medier. Konceptet går ud på at lægge alle informationer om produktet ind i selve billedet og lade billedet være bæreren af informationen, som f.eks. også kan anvendes til at sortere emballage i forskellige grupper: Karton, plast, glas etc.

Publicerat av: 

Automatisk affaldssortering – Et besøg hos Jacob Kortbek fra Teknologisk Institut i Odense

Mine bedsteforældre havde ikke nedstyrtningsskakt, så de skulle selv bære alt affald hen til ejendommens centrale skraldespande. Så kom nedstyrtningsskakten, så man kunne komme af med affaldet på en komfortabel måde. Så kom alle kravene om affaldssortering (som er helt relevante for at kunne udnytte og genbruge affald på den mest optimale måde) men i processen døde nedstyrtningsskakten, så det i dag er lige så kompliceret at komme af med affaldet som på mine bedsteforældres tid – og måske tilmed mere, fordi alt jo nu skal sorteres. Det virker jo helt grotesk, når vi alle sammen jagter den mest komfortable tilværelse. Hvordan kan vi gøre vores affaldsgenerering- og håndtering forbrugervenlig – og samtidig gøre den miljørigtig?

Publicerat av: 

Over 3.000 med interesse for robotter besøgte Teknologisk Instituts RobotBrag 2021

Teknologisk Institut havde i torsdags sat alle sejl til og arrangeret en forrygende robotudstilling i deres lokaler i Odense, som dog langtfra var store nok til at huse alle de mere end 100 udstillere og de mange forskellige robot applikationer. Derfor havde man også rejst et helt cirkustelt for at få plads til alle. Udstillingen var fint besøgt allerede fra den åbnede, og til slut havde mere end 3.000 robotinteresserede personer lagt vejen forbi.

Publicerat av: 

Sappi og russiske ISBC introducerer et nyt papir med indstøbte RFID sendere

Papirleverandøren Sappi har netop offentliggjort, at man begynder at sælge papir med indstøbte RFID sendere. Et nærmere studie viser, at papiret kommer fra russiske ISBC. Sappi oplyser, at man kan trykke på papiret med de fleste kendte trykmetoder, dvs. med f.eks. konventionelle offsetmaskiner og HP Indigo, som jo også er en offsetmaskine. Det, som man kunne frygte, er, at trykket på papiret ville kunne ødeligge RFID senderen, men det sker åbenbart ikke. Man kan naturligvis også trykke med kontaktfri inkjet.

Publicerat av: 

Exoskeletter gør de tunge løft op til 30% lettere

På RobotBrag 2021 blev redaktøren opmærksom på, at exoskeletter, som hjælper med at gøre de tunge løft lettere, allerede blev introduceret på det danske marked i 2019. Det viste sig også, at der er danske start-ups, støttet af Odense Robotics som også er i gang med at udvikle exoskeletter. Det er jo altid fint at få åbnet øjnene for nye, positive tiltag.

Publicerat av: